Με δέκα κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο το όνομα του οποίου εμπλέκεται στη δικογραφία της Novartis, θα γίνει η ψηφοφορία της Τετάρτης για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Η πρόταση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για μυστική ψηφοφορία κατά πρόσωπο (σε 10 ή 1 κάλπη) για τα 10 πολιτικά πρόσωπα εγκρίθηκε με ψήφους 14 έναντι 8. Απορρίφθηκε η πρόταση της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να μπουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, πρόταση που υποστηρίχθηκε και από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Υπέρ της πρότασης του Προέδρου της Βουλής τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ.
Οριστικά το θέμα της κάλπης θα κριθεί αύριο καθώς υπάρχει η δυνατότητα να στηθεί μόνον μια κάλπη σε περίπτωση που οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία που είναι ταυτόχρονα και βουλευτές δηλώσουν από μόνοι τους ότι αυτοεξαιρούνται από το δικαίωμα ψήφου. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως έχει ξεκαθαριστεί, θα μπορούν οι βουλευτές να επιλέγουν ξεχωριστά «ναι», «όχι», «παρών» ή «λευκό» για καθέναν από τους 10.
Στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται επίσης τα τρια καταγγελόμενα αδικήματα που αφορούν τους 10 (δωροδοκία, δωροληψία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης υπογράμμισε επίσης ότι η απόφαση για προσωποποιημένη ψηφοφορία βασίζεται στον Κανονισμό της Βουλής. Ανέφερε, πάντως, ότι δεν ζήτησε εγγράφως τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το θέμα. Όμως αποκάλυψε ότι συζήτησε ο ίδιος με τον επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου καθηγητή Κ. Μαυριά ο οποίος του δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με την πρόταση για 10 κάλπες.
Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, η προανακριτική για τη Novartis θα έχει 21 μέλη και θα δοθεί αρχικά προθεσμία ενός μήνα για να εκδώσει το πόρισμα της σχετικά με το σκάνδαλο.