Από την έντυπη έκδοση
Τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πριν από την επίσκεψή της στην Τουρκία, στις 2 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε η κα Μέρκελ, προκειμένου να πληροφορηθεί τις απόψεις της Αθήνας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Οι τελευταίες έχουν επιδεινωθεί και στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ στρατιωτικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.
Στην απόφαση αυτή αποδίδεται και η «επίδειξη αποφασιστικότητας» που έκανε η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία περιέπλευσε στα Ίμια την Κυριακή. Χθες, ο Α’ ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ερωτηθείς για το γεγονός, σημείωσε: «Είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους επιδείξεις και ενέργειες, οι οποίες δεν βοηθούν καθόλου το κλίμα για συνεργασία και ηρεμία στην περιοχή... Είμαστε έτοιμοι, όπως και ο Στρατός και η Αεροπορία, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή».
Ο ναύαρχος Αποστολάκης για το περιστατικό επισήμανε: «Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρό. Έχουμε ένα σωρό προβλήματα να λύσουμε στην περιοχή». Χθες, μία ημέρα μετά την «εκδρομική επίδειξη», σημειώθηκε κύμα μαζικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.
Αναφερόμενη στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σημείωσε: «Κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με αυτοσυγκράτηση. Ψυχραιμία ναι, αδράνεια και αφωνία όχι, όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις, έστω και αν αυτές αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας».
Το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την τουρκική ενέργεια στα Ίμια, τόνισε πως «αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη που προστίθεται στις διαδοχικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τις απειλές που εκτοξεύτηκαν πρόσφατα από την Άγκυρα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, που ζήτησαν προστασία-άσυλο στη χώρα μας».