Αλ. Τσίπρας: Δεν συμφέρει κανέναν ενδεχόμενη αναβίωση του ελληνικού προβλήματος

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 21:11
UPD:31/01/2017 00:36
SOOC/Alexandros Michailidis

Κατά τον κ. Τσίπρα, «η εν λόγω οικονομική σταθεροποίηση αποτελεί βάση στην οποία θεμελιώνονται και θετικές οικονομικές προοπτικές για το 2017, αλλά και για τα επόμενα χρόνια» (φωτ. αρχείου).

 

A- A A+

Βέβαιος ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» για το κλείσιμο της αξιολόγησης, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», τονίζοντας ότι «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη αναβίωση του ελληνικού προβλήματος».

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε τις καθυστερήσεις σε «κάποιες παράλογες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών». Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εκπλήρωνε τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο με τους πιστωτές, πραγματοποίησε ορισμένα θετικά δημιοσιονομικά αποτελέσματα, εκπλήρωσε τους στόχους άνω των προσδοκιών».

Κατά τον κ. Τσίπρα, «η εν λόγω οικονομική σταθεροποίηση αποτελεί βάση στην οποία θεμελιώνονται και θετικές οικονομικές προοπτικές για το 2017, αλλά και για τα επόμενα χρόνια». «Πρέπει να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει θυσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και ότι τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, στην οποία βλέπει προοπτικές. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει κάποιοι να την υπονομεύουν, αλλά αντιθέτως, να την ενισχύσουν και να βοηθήσουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Η αμφισβήτηση συνθηκών υπονομεύει τις προσπάθειές μας για ενίσχυση της καλής γειτονίας»

Αναφερόμενος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πάγιες θέσεις στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες. «Επιδιώκουμε ενεργά την ειρήνη και την συνεργασία και την ίδια στιγμή διαφυλάσσουμε σταθερά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να χτιστούν υγιείς διμερείς σχέσεις», εξήγησε και συνέχισε: «Η αναζωπύρωση του εθνικισμού - μεταξύ άλλων και μέσω της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών στις οποίες οικοδομήθηκαν οι διπλωματικές μας σχέσεις - υπονομεύει τις συγκροτημένες προσπάθειές που καταβάλουμε εδώ και καιρό για ενίσχυση της καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».

«Ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα το προσφυγικό - Κάποιες χώρες επέμειναν σε μονομερείς πρωτοβουλίες»

Μιλώντας για το προσφυγικό, υπογράμμισε ότι αποτελεί ζήτημα ευρωπαϊκό και διεθνές, καταλογίζοντας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι «επέμειναν σε μονομερείς πρωτοβουλίες που οδήγησαν και στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου χωρίς συντονισμό και ευρύτερη συνεργασία». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα σήκωσε μεγάλα και δυσανάλογα βάρη, την περίοδο που ήταν αυξημένες οι ροές προς την Ευρώπη. «Όμως, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης αλλά πρωτίστως σε επίπεδο κοινωνίας, αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε το ζήτημα στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης απέναντι σε πρόσφυγες πολέμου», εξήγησε.

Όπως είπε, αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε ύφεση οι ροές, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, αν και παραδέχθηκε ότι η επιβάρυνση ειδικά σε ορισμένα νησιά παραμένει μεγάλη. «Αυτό που μένει είναι η στάση ευθύνης που έδειξε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός στο προσφυγικό ζήτημα, να αποτελέσει τον κανόνα για ολόκληρη την Ευρώπη και όλα τα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους», συμπλήρωσε.

«Λύση στο Κυπριακό χωρίς το σύστημα των εγγυήσεων»

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, σε σταθερό και διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται σταθερά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος – μέλος της Ε.Ε., προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού - ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων - με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. «Θεωρώ ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα την τελευταία περίοδο αλλά παραμένουν πολύ κρίσιμα ζητήματα ανοιχτά. Είμαστε προσηλωμένοι στην διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς υπεκφυγές και φοβικότητα», κατέληξε.

Την Τρίτη, ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται την Σερβία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή