Τουρκικό σόου πρόκλησης στα Ίμια

Απόπειρα να ανέβουν οι τόνοι έντασης από πυραυλάκατο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 07:52
UPD:07:53
tsk.tr

Η τουρκική ενέργεια είναι πολύ πιθανόν να σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν ως μια μορφή «απάντησης» στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους πραξικοπηματίες, αφού η Άγκυρα θεωρεί «πολιτική» την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Απόπειρα πρόκλησης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λίγες μόνο ημέρες μετά τη δικαστική απόφαση μη έκδοσης των «8» επιχείρησε η Άγκυρα, με πυραυλάκατο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να προσεγγίζει χθες το πρωί τα Ίμια παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Τα ελληνικά σύνορα δεν μπαίνουν σε κανένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, περίπου στις 11 το πρωί μια πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και δύο συνοδευτικές λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων προσέγγισαν το συγκρότημα των νήσων Ιμίων και παρέμειναν επί περίπου επτά λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στην περιοχή υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και η Κανονιοφόρος «Κραταιός» του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης για την απομάκρυνσής τους και έτσι τα τουρκικά σκάφη αποχώρησαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στην πυραυλάκατο επέβαινε και ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ.

Η τουρκική ενέργεια είναι πολύ πιθανόν να σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν ως μια μορφή «απάντησης» στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους πραξικοπηματίες, αφού η Άγκυρα θεωρεί «πολιτική» την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου. Από την πλευρά του, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι τα ελληνικά σύνορα δεν πρόκειται να μπουν σε κανένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πέραν των ελληνικών συνόρων: Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης» τόνισε ο κ. Βίτσας από την Ξάνθη. «Η αμφισβήτηση των συνθηκών που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας από αυτούς που εκφράζεται δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας» συμπλήρωσε.

Μηνύματα στην Τουρκία έστειλαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η Άγκυρα θα πρέπει να εξοικειωθεί με δύο γεγονότα: Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο» ξεκαθάρισε εκ μέρους της Ν.Δ. ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Η απόφαση των οργάνων της ελληνικής πολιτείας έχει οδηγήσει την Τουρκία σε προκλητικές δηλώσεις και σήμερα σε εμπρηστικές ενέργειες. Η τουρκική ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιες πρακτικές δεν οδηγούν πουθενά και στο μόνο που κάνουν κακό είναι στην ίδια την Τουρκία» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Ο Ερντογάν κάνει ξανά λάθος. Ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν περνάει από τα Ίμια και δεν θα φτάσουν ποτέ με πυραυλάκατο».​

Πρ. Παυλόπουλος: Παραβίαση ευρωσυνόρων

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, ειδάλλως θα υποστεί συνέπειες, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι, αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και ανέφερε ότι η χθεσινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. «Παραβιάστηκε η Συνθήκη της Λωζάννης» είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή