«Γελοιότητες» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το ελληνικό υπουργείο παρασύρθηκε από το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις δηλώσεις Ερντογάν.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Κοτζιάς είπε ότι το ΥΠΕΞ είναι πολύ προσεχτικό και μελετά τις επίσημες τουρικές ιστοσελίδες και ζήτησε «να σταματήσει η ανόητη αντιπολίτευση που μόνο κακό κάνει».
«Ο αντιπολιτευτικός Τύπος έχει κάποιες ευκολίες να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» σχολίασε ο κ. Κοτζιάς, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών έβγαλε την επίμαχη ανακοίνωση «έχοντας διαβάσει τις δηλώσεις στα τουρκικά από την ανάρτηση στο ίδιο το site της προεδρίας της Τουρκίας». Γι' αυτό, πρόσθεσε, «εμείς στην ανακοίνωσή μας δεν αναφέραμε ούτε περί δημοψηφίσματος, ούτε οτιδήποτε άλλο». Όπως ανέφερε ο υπουργός, αν και «υπήρξαν δύο λανθασμένα τηλεγραφήματα, από το γραφείο τύπου της Άγκυρας και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Κωσταντινούπολη, που αναφέρουν ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε δημοψηφίσματα, εμείς τέτοια ανακοίνωση δεν κάναμε».
«Το γελοίο μερίδας του Τύπου και ΜΜΕ είναι ότι μας καταγγέλουν ότι είμαστε διαλυμένο σαν υπουργείο, διότι δεν έχουμε διαβάσει οι ίδιοι την ανακοίνωση Ερντογάν αλλά αφήσαμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από το ΑΠΕ. Εμείς δεν αναφέραμε κανένα δημοψήφισμα, δεν κάναμε κανένα λάθος στην ανακοίνωσή μας και μας χρεώνουν κάτι που δεν κάναμε. Αυτά μόνο στην Ελλάδα του σήμερα γίνονται», παρατήρησε.
Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι εδώ και καιρό έχει υποστηρίξει πως η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη, καθώς στο εσωτερικό της έχει πολλές αντιφάσεις, ενώ πιέζεται και από την κατάσταση σε Συρία και Ιράκ. Υπογράμμισε ακόμη πως εκείνες οι τουρκικές δυνάμεις που ονειρεύονται αναθεώρηση των Συνθηκών κάνουν λάθος, ωστόσο, όπως σημείωσε, οι όποιες δηλώσεις γίνονται με το βλέμμα στη Μοσούλη και όχι στην Ελλάδα. Επισήμανε παράλληλα πως η Τουρκία δεν θέλει να δημιουργηθούν κουρδικές ζώνες σε Συρία και Ιράκ.
Τέλος, για τη συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. για το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η γειτονική χώρα έχει μια δυσπιστία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το εάν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.