Χαμένο στη... μετάφραση το ΥΠΕΞ από «παρεξήγηση» για τη Θράκη

Αποδόθηκαν από το ΑΠΕ αναφορές εφημερίδας της γείτονος στον Ταγίπ Ερντογάν
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 07:35
UPD:07:36
REUTERS/HANDOUT

Ανεξάρτητα από το λάθος του ΑΠΕ, ο βασικός πυρήνας των δηλώσεων Ερντογάν (φωτ. αρχείου) συνιστά κήρυγμα «οθωμανικού μεγαλείου» και προκαλεί ερωτήματα για τις πολιτικές επιλογές της τουρκικής ηγεσίας. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Χαμένοι στη... μετάφραση ήταν για μερικές ώρες στην Αθήνα τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς φάνηκε να αντιδρούν έντονα σε δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες αποδόθηκαν λανθασμένα από το ΑΠΕ παρότι ο βασικός πυρήνας τους συνιστά ένα κήρυγμα «οθωμανικού μεγαλείου», αναμεμιγμένου με τις κεμαλικές εθνικιστικές φαντασιώσεις, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τις πολιτικές επιλογές της τουρκικής ηγεσίας.

Στο αρχικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ από την Κωνσταντινούπολη αναφερόταν ότι ο κ. Ερντογάν -ομιλούσε το Σάββατο στην 9η συνάντηση του Ευρασιατικού Ισλαμικού Συμβουλίου- διακήρυξε ότι «Τουρκία δεν είναι μόνον η Τουρκία... Η Τουρκία, εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί», έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη» και υπενθύμισε ότι στο λεγόμενο «Εθνικό Συμβόλαιο» του 1920 (σ.σ.: το οποίο είχαν υιοθετήσει οι κεμαλικοί, αλλά και οι Οθωμανοί Τούρκοι), το νομικό καθεστώς πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Στο ίδιο τηλεγράφημα, φέρεται ο κ. Ερντογάν να υποστηρίζει επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου». Στη βάση αυτού του δημοσιογραφικού τηλεγραφήματος αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Αθήνα, καταδικάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν. Λίγες ώρες αργότερα το ΑΠΕ επανήλθε και με διορθωτικό τηλεγράφημά του υποστήριξε ότι «εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον κ. Ερντογάν, αντί στον τουρκικό Τύπο, τα περί του Εθνικού Συμβολαίου».

Στο νεότερο τηλεγράφημα σημειώνεται: «Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας “Σαμπάχ”, για το περιεχόμενο του “Εθνικού Συμβολαίου” και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: “Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Ταυτοχρόνως, ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ ανακοίνωσε την απόλυση του ανταποκριτή του Πρακτορείου, «μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας».

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών, στηριζόμενο στο ΑΠΕ κι όχι στους διπλωματικούς εκπροσώπους της Ελλάδας στην Τουρκία, είχε ανακοινώσει: «Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».

Η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε ως «άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία» τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος «οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νεοοθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως «οι δηλώσεις Ερντογάν περί αμφισβήτησης των συνόρων, πληρούν όλους τους όρους της απόδειξης, ότι βρίσκεται σε εθνικιστικό παραλήρημα! Απαιτείται επαγρύπνηση».

Το ΚΚΕ επισήμανε ότι «θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη αφέλεια, το νέο παραλήρημα και οι συνεχείς αμφισβητήσεις των συνόρων στην περιοχή, από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, να θεωρούνται ότι γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Εκφράζουν τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης, ενταγμένες στο συνολικότερο πλαίσιο των ανταγωνισμών στην περιοχή».

Το Ποτάμι σημείωσε πως «η Συνθήκη της Λωζάννης και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου είναι κείμενα απέναντι στα οποία πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός όλων. Ήρθε η ώρα, η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή