Τεχνητή νοημοσύνη νίκησε βετεράνο πιλότο μαχητικών σε εικονικές αερομαχίες

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 16:00
UPD:16:01
University of Cincinnati /Lisa Ventre

O σμήναρχος εν αποστρατεία Τζιν Λη στον εξωμοιωτή πτήσης. Ο σμήναρχος Λη («Geno») περιέγραψε το ALPHA ως την πιο «επιθετική, με γρήγορες αντιδράσεις, δυναμική και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη» που είχε δει μέχρι τώρα.

A- A A+

Οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών θεωρούνται από τα κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, καθώς πρέπει να συνδυάζουν τεχνική κατάρτιση με υψηλές σωματικές επιδόσεις (όραση, αντοχή κλπ). Οι απαιτήσεις της ιδιότητας του πιλότου μαχητικού είναι πολύ μεγάλες για να καλυφθούν προς το παρόν από μη ανθρώπινα χέρια- και για αυτό και προκαλεί αίσθηση το ότι μια τεχνητή νοημοσύνη ήταν σε θέση να νικήσει έναν βετεράνο πιλότο μαχητικών.

Αμερικανοί ερευνητές από την Psibernetix, το Air Force Research Laboratory, το University of Cincinnati και ο σμήναρχος εν αποστρατεία Τζιν Λη βρίσκονται πίσω από το paper που δημοσιεύτηκε για την συγκεκριμένη τεχνητή νοημοσύνη, ονόματι ALPHA. Αξιοποιώντας τη μεθοδολογία Genetic Fuzzy Tree, οι ερευνητές ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη τεχνητή νοημοσύνη, για τον έλεγχο μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών (UCAV) σε μάχιμες αποστολές, εντός «πιστών» στην πραγματικότητα εξομοιωμένων περιβαλλόντων.

UOFCINCINNATI

Ο σμήναρχος Λη («Geno») περιέγραψε το ALPHA ως την πιο «επιθετική, με γρήγορες αντιδράσεις, δυναμική και αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη» που είχε δει μέχρι τώρα. Το μυστικό της τεχνητής νοημοσύνης είναι το «genetic fuzzy tree», ένα σύστημα λήψης αποφάσεων που μπορεί να προσεγγίζει πολύπλοκα προβλήματα όπως θα το έκανε ένας άνθρωπος, «σπάζοντάς» τα σε μικρότερες υποεργασίες, που περιλαμβάνουν τακτικές υψηλού επιπέδου, αποφυγή εχθρού, άνοιγμα πυρών, αμυντικές τακτικές κ.α. Η τεχνητή νοημοσύνη εξετάζει μόνο τις πιο σχετικές μεταβλητές και μπορεί να παίρνει αποφάσεις με πολύ μεγάλη ταχύτητα, υπολογίζοντας τους καλύτερους ελιγμούς μέσα σε «δύσκολα» περιβάλλοντα: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Popular Science, το ALPHA είναι 250 φορές ταχύτερο από τον άνθρωπο αντίπαλό του.

UNIVERSITY OF CINCINNATI/LISA VENTRE

Το ALPHA δοκιμάστηκε αρχικά απέναντι σε άλλες τεχνητές νοημοσύνες, πριν αντιμετωπίσει τον σμήναρχο Λη («Geno»), με μακρά εμπειρία τόσο στο κόκπιτ όσο και στη διοίκηση και συντονισμό αερομαχιών. Όταν ο «Geno» ανέλαβε τον έλεγχο αεροσκαφών της «μπλε» πλευράς ενάντια στα «κόκκινα» που ήταν υπό τον έλεγχο του ALPHA, διαπίστωσε ότι υστερούσε σημαντικά, καθώς όχι απλά δεν κατάφερνε να προβεί σε κατάρριψη, αλλά έχανε κάθε φορά σε παρατεταμένες εμπλοκές.

Προτεινόμενα για εσάς