Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Αντιμέτωπη με το δίλημμα μιας «έστω και ήπιας» μορφής παρέμβασης ώστε να αδειάσει κυρίως το λιμάνι του Πειραιά και δευτερευόντως να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη, βρίσκεται όλο και περισσότερο η κυβέρνηση.
Τα αρμόδια στελέχη κάθε μέρα διαπιστώνουν ότι η μέθοδος της πειθούς μέσω διερμηνέων, ψυχολόγων και εξειδικευμένων εργαζομένων σε συνεργασία με ΜΚΟ μπορεί να λειτουργεί για κάποιους από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά η συντριπτική τους πλειοψηφία αρνείται να μεταφερθεί σε οργανωμένα κέντρα και ζητεί να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Τα επεισόδια της Τετάρτης, στον Πειραιά όπου μετανάστης έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή ενός νεογέννητου, στη Λέσβο όπου άλλος μετανάστης απειλούσε να κρεμαστεί και στην Ειδομένη όπου για 5η ημέρα πρόσφυγες και μετανάστες κράτησαν μέχρι το βράδυ κλειστή την εθνικό οδό στο ύψος του Πολύκαστρου, με αποτέλεσμα να απειληθούν επεισόδια με οδηγούς φορτηγών, δείχνουν ότι οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και δεν είναι διατεθειμένοι να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα, τη στιγμή μάλιστα που ουδείς εγγυάται το μέλλον τους.
Ειδικά για τους εγκλωβισμένους εντός συνόρων πρόσφυγες ακόμη και η κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για το αν ισχύει η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου για τη μετεγκατάσταση 160 χιλιάδων από Ιταλία και Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όσο για τους μετανάστες δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία που έχουν ακολουθήσει συμπατριώτες τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Την ίδια βέβαια ώρα έχει παγώσει και η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας μετά τη μαζική κατάθεση αιτήσεων ασύλου όσων προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά, ενώ αναμένονται οι ειδικοί από τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να συνδράμουν στην εξέταση των αιτήσεων.
Μοναδικό παρήγορο ότι τις τελευταίες ημέρες μειώνονται οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, που δείχνει ότι τουλάχιστον σε επίπεδο μηνύματος η συμφωνία λειτούργησε, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι μέχρι τις γιορτές θα αδειάσει ο Πειραιάς ωστόσο δεν απαντούν τι θα γίνει με όσους αρνηθούν να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα. Το θέμα έχει και εσωκομματική ουρά με το Μαξίμου να μην θέλει να διαρρήξει τους δεσμούς του με το πιο ριζοσπαστικό και ακτιβίστικο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού μετά την πρώτη ρήξη τον περασμένο Ιούλιο. Ήδη οι τάση των 53+ έχει εκφράσει τη διαφωνία της με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.