Π. Καμμένος: Τα hotspots θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 13:29
UPD:19:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Τα hotspots για την καταγραφή μεταναστών και τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης και προώθησής τους θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. 

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επισήμανε ότι το υπουργείο δεν ενεπλάκη στη διαδικασία επιλογής των περιοχών όπου θα γίνουν τα κέντρα, όμως ανέλαβε την τελευταία στιγμή, όπως ανέφερε, να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

«Η υπόσχεση που έχει δώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέχρι 15 του μηνός. Αυτό θα γίνει πράξη» σημείωσε.

Όσον αφορά το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με τους δημάρχους για μια κοινά αποδεκτή λύση καθώς δεν πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις αλλά μετεφερόμενες (σκηνές κ.λπ.).

Όσον αφορά το πρόβλημα που υπάρχει στην Κω, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι την περιοχή που ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε ιδιώτες υπέδειξε ο δήμαρχος του νησιού, ωστόσο υπαναχώρησε από την πρότασή του.

Παράλληλα ο κ. Καμμένος απέδωσε τις διαμαρτυρίες σε «ακροδεξιά στοιχεία και σε 50-80 άτομα που έχουν συμφέρον να βρίσκουν τους πρόσφυγες να περιφέρονται στο νησί για να τους εκμεταλλεύονται».

Μίλησε μάλιστα για κλειστά τον χειμώνα ξενοδοχεία που δεν κόβουν απόδειξη και παίρνουν 15 ευρώ για να κάνει ντους ο πρόσφυγας, για δωμάτια με τιμή 80 ευρώ χωρίς απόδειξη, για τιμή 4 ευρώ στο μεταλλικό νερό, για ταβέρνες που είναι κλειστές και παίρνουν 5 ευρώ για φόρτιση του κινητού, χωρίς απόδειξη.

«Το μαύρο χρήμα πρέπει να σταματήσει. Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις κάποιων, αλλά η χώρα πρέπει να φανεί συνεπής προς τις υποχρεώσεις της προς όφελός της» τόνισε.

Διευκρίνισε ότι στο κέντρο στην Κω θα υπάρχουν συρματοπλέγματα, αστυνομική φύλαξη, και το κέντρο θα λειτουργεί ώστε σε 24 ώρες οι πρόσφυγες να εγκαταλείπουν το νησί. Κάποιοι θα χάσουν το μαύρο χρήμα, ας το χάσουν, σχολίασε.

Όπως είπε ο υπουργός, στην Κω έχει επιλεγεί το ημιενεργό στρατόπεδο «Λάζαρη» όπου οι υποδομές έχουν ετοιμαστεί κατά 30%. Η αστυνομία θα προσδιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα καταγράφονται και θα φιλοξενούνται -όταν πρόκειται για περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση στα κέντρα καταγραφής θα φιλοξενούνται για 24 ώρες πλην των συγκεκριμένων περιπτώσεων -εγκύων, ασθενών παιδιών -και στα κέντρα μετεγκατάστασης για 72 ώρες, ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε επίσης ότι τον τελευταίο χρόνο μπήκαν και έφυγαν από τη χώρα 960.000 πρόσφυγες-μετανάστες και διευκρίνισε ότι το κόστος για την Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ. Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι συνεργάζεται με αρμοδίους της Ε.Ε. προκειμένου να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που θα περάσει από τη Βουλή ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε οι ελληνικές διαχειριστικές αρχές να παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία προς την ΕΕ και να αρχίσουν να απελευθερώνονται τα 400 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν τη συνδρομή της προς τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού για 4 χρόνια. Όπως είπε ο υπουργός, στην Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται 32 εκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της καταγραφής των παιδιών Έχουν χαθεί 10.000 προσφυγόπουλα ανέφερε, παρατηρώντας ότι δεν υπάρχει τρόπος καταγραφής των ασυνόδευτων παιδιών. Για τα άνω των 12 ετών λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα αλλά για τα μικρότερα δεν υπάρχει τρόπος, πρόσθεσε. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλίσουμε να μη χαθεί κανένα μωρό και προς την κατεύθυνση αυτή βρισκόμαστε σε συνεργασία και με ξένα κράτη, ώστε να μπορέσουν τα ασυνόδευτα παιδια να συναντηθούν με τους γονείς τους.

Σημείωσε ότι στα κέντρα καταγραφής θα υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι για τα παιδιά στα οποια θα παρέχεται ειδική τροφή πιστοποιημένη από την ΕΕ και θα γίνεται ο απαραίτητος υγειονομικός έλεγχος.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τις ΜΚΟ. Έχουν όμως διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ΜΚΟ που εμφανίζονται ως τέτοιες αλλά πρόκειται για ισλαμικές οργανώσεις, παρατήρησε.

Οι περισσότερες από 150 ΜΚΟ επί συνόλου 173 που συνεργάζονται με τις αρχές είναι πιστοποιημένες και θα απομονώσουν τις υπόλοιπες που έχουν άλλους σκοπούς, πρόσθεσε.

Ο κ. Καμμένος κατέστησε σαφές ότι τίποτε δεν θα εμποδίσει στην πραγμάτωση της υποχρέωσης της χώρας προς την ΕΕ, ωστόσο δήλωσε ανοικτός σε διάλογο για την ύπαρξη μιας κοινά αποδεκτής πρότασης από τους δημάρχους για μετεγκατάση σε άλλη περιοχή. Ειδικά για το Σχιστό, σχολίασε ότι η επιλογή ενός χώρου είναι δύσκολη, ωστόσο έθεσε τον προβληματισμό οι πρόσφυγες να κινούνται ελεύθεροι στο λιμάνι του Πειραιά, με τον κίνδυνο εκμεταλλευσης τους από τη μία πλευρά και δίνοντας μία κακή εικόνα για τη χώρα ή να βρίσκονται σε έναν αξιοπρεπή χώρο,

ΕΡΤ1

Σχεδόν έτοιμα είναι τα τέσσερα από τα πέντε hotspots, σε Μυτιλήνη, Λέρο, Χίο και Σάμο, έκανε γνωστό νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε ότι παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, συνεχίζονται οι εργασίες και για το hotspot στην Κω.

«Προσωπικά, λυπάμαι όταν ο φόβος επικρατεί στο μυαλό και στις πράξεις ανθρώπων» ανέφερε ο κ. Βίτσας μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε: «Ντρέπομαι για τη μικρή ομάδα συνελλήνων, οι οποίοι ξεκινώντας από αντιλήψεις πολιτικές και ιδεολογικές βρίσκεται πίσω ή μπροστά σε τέτοια γεγονότα και μάλιστα ξεπερνά κάθε είδος με επιθέσεις, όχι μόνο σε χώρους, αλλά και σε Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες».

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, στα hotspots οι μετανάστες θα μπορούν να σιτίζονται και να στεγάζονται για έως 48 ώρες στα νησιά, ενώ στόχος είναι στη συνέχεια να μεταφέρονται. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή