Τη βούληση αναβάθμισης της συνεργασίας Αθήνας – Τεχεράνης με ταχείς ρυθμούς εξέφρασαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Ιρανός αντιπρόεδρος, Εσάκ Τζαχανγκίρι στη συνάντηση που είχαν.
Κοινός παρανομαστής των θέσεων που διατύπωσαν οι κ. Τσίπρας και Τζαχανγκίρι ήταν η ανάγκη καταπολέμησης της βίας και του εξτρεμισμού, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και η ανάπτυξη της συνεργασίας για την περιφρούρηση της σταθερότητας σε μια ευαίσθητη περιοχή του κόσμου.
Ο κ. Τζαχανγκίρι χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Σημείωσε ακόμη ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα και το Ιράν κατάφεραν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε από την πλευρά του ότι οι επαφές του και η συνάντηση με τον πρώτο Ιρανό αντιπρόεδρο, ανοίγει νέο πεδίο συνεργασίας δύο λαών με μακρά πορεία από τα βάθη των αιώνων. «Είμαστε δύο λαοί που ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας, είπε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων σε επίπεδο «στρατηγικού χαρακτήρα».
Κοινός στόχος, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, είναι η αξιοποίηση του γεγονότος ότι οι δύο χώρες βγαίνουν από πολυετή περίοδο κρίσης και ανοίγονται νέες δυνατότητες για επιστροφή στην ανάπτυξη με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.
Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι η κρίση στην Συρία προκαλεί επιπτώσεις στην Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να συνδράμουμε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ιράν μπορεί να παίξει ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Τζαβάντ Ζαρίφ, που προβλέπουν:
- Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις
- Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.
- Οδικό χάρτη για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.
Το κλίμα στη συνάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιρανός αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη να καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με την Ε.Ε.. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας εξήρε τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή και τόνισε την δική του αποφασιστικότητα να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο, ενώ σημείωσε και τη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας -Ιράν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ικανοποίηση εκφράστηκε και για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι λόγω του εμπάργκο, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μειώθηκε κάτω από 30 εκατ. ευρώ το 2015, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη και συνεργασία. Πρότεινε επίσης να οργανωθούν μεικτές οικονομικές επιτροπές για να αναζητηθούν και άλλοι τομείς συνεργασίας και να ξεπερνιούνται πιο γρήγορα τα όποια εμπόδια .
Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν πλήθος τεχνικών θεμάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία σε πολλά θέματα, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον χώρο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα, τον πολιτισμό και την παιδεία, τις υποδομές, τις μεταφορές, τον κατασκευαστικό κλάδο.