Από την έντυπη έκδοση
Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]
Οι ημερομηνίες είναι καθορισμένες εκ των προτέρων, από Ιούλιο - Αύγουστο δηλαδή, και το χρονοδιάγραμμα για την κυβέρνηση είναι συγκεκριμένο και σαφές, όσο δεν γίνεται. Οποιαδήποτε χρονική παρέκκλιση εξ αυτού, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει, τα οποία δεν θα είναι και λίγα.
Η επικείμενη αξιολόγηση, που ξεκίνησε από το προχθεσινό Euro Working Group και συνεχίζεται σήμερα στο Eurogroup, δεν είναι όπως οι προηγούμενες, που άρχιζαν καλοκαίρι και τελείωναν άνοιξη. Δεν υπάρχουν περιθώρια να ξεφύγουμε και να αρχίσουμε τις υπαναχωρήσεις και το παιχνίδι των καθυστερήσεων, γιατί η αξιολόγηση είναι βασικό προαπαιτούμενο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Εχει καταστεί σαφές πως εάν η ανακεφαλαιοποίηση μετατεθεί για τις αρχές του 2016, υπάρχει ο κίνδυνος «κουρέματος» και των καταθέσεων. Θα είναι μια εξέλιξη που δεν επιθυμούν οι καταθέτες, οι τράπεζες, η κυβέρνηση, αλλά ούτε και οι εταίροι και ειδικά η ΕΚΤ και ο ΕΤΧΣ, για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να μην καταστεί αναπόφευκτη μια απειλή που θα φέρει την οικονομία πολύ πίσω.
Αλλά ακόμη και αν δεν υπήρχε η απειλή του «κουρέματος» των καταθέσεων, η ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να ήταν ύψιστη προτεραιότητα, καθώς χωρίς αυτή δεν έχουν νόημα οι συζητήσεις και οι στόχοι για επάνοδο της οικονομίας σε ανάπτυξη κ.λπ.
Αποτελεί κατ’ αρχήν το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες, μαζί με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, για να αρθούν τα capital controls και να αρχίσουν να επιτελούν ξανά τον ρόλο τους, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας. Χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση δεν υφίστανται επενδύσεις και χωρίς επενδύσεις δεν θα υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση των θέσεων απασχόλησης.
Θα φύγει, επίσης, η αβεβαιότητα από τα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να βλέπουν με καχυποψία τις εξελίξεις και να διατηρούν στα σπίτια σημαντικό μέρος των χρημάτων, που πριν από κάποιους μήνες είχαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, που θα αρχίσουν να βλέπουν ξανά την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.
Ολα αυτά περνούν μέσα από την επιτυχή αξιολόγηση, που θα ανοίξει παράλληλα και τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. Για να είναι επιτυχής, απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση για την υλοποίηση όσων συνυπογράφηκαν από κυβέρνηση και θεσμούς το καλοκαίρι και ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Στα μέτρα ασφαλώς και μπορούν να γίνουν διορθώσεις, άλλωστε δεν το αποκλείουν οι θεσμοί. Ενας βασικός παράγοντας που θα επιτρέψει αλλαγές επί τα βελτίω είναι η ταχύτερη επάνοδος της οικονομίας σε ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Κοντολογίς, όλα είναι στο χέρι της κυβέρνησης. Υλοποιεί τη συμφωνία, και πάει η οικονομία μπροστά ή αποτυγχάνει και θα μας φταίει ο… Σόιμπλε.