Το πρώτο και μεγάλο δίλημμα των εκλογών είναι αν «θέλουμε προοδευτική ή συντηρητική κυβέρνηση» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Ant1, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία, αν και όπως είπε, το κόμμα του έχει αποδείξει ότι ξέρει να κάνει συνεργασίες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ακόμη κι αν δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία θα έχουμε κυβέρνηση στην πρωτη διερευνητική εντολή», αν και δήλωσε αισιόδοξος ότι το κόμμα του μπορεί να εξασφαλίσει παραπάνω βουλευτικές έδρες από τις 149 που πήρε στις εκλογές του Ιανουαρίου μέσα «σε κλίμα τρομοκρατίας», όπως είπε. «Το ότι έφυγαν βουλευτές μας δεν σημαίνει ότι έφυγε ο λαός», σημείωσε αναφερόμενος στις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν οριακή διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα είπε πως «ούτε στις εκλογές του Γενάρη έπεσαν μέσα οι δημοσκοπήσεις, ούτε στο δημοψήφισμα». «Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κοινωνικό στρώμα που είναι κάτω από τα ραντάρ, που δεν ανιχνεύεται» ανέφερε, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι απλά ένα κόμμα αλλά ένα δεσιμο με τα λαϊκά στρώματα, τους μη προνομιούχους Έλληνες».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Β. Μεϊμαράκη, ότι «ηγείται του ψηφοδελτίου του κ. Σαμαρά» και πως «στο βάθος της ψυχής του δεν θέλει συνεργασίες, αλλά το λέει επικοινωνιακά». Εστιάζοντας δε στις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. διευκρίνισε ότι παρά το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα ψήφισαν τη συμφωνία δεν σημαίνει ότι έχουν το ίδιο σχέδιο για το πώς θα υλοποιηθεί. «Η Ν.Δ. έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Έτσι δεν πας να διαπραγματευθείς. Εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι αν δεν μειωθεί το χρέος δεν βγαίνει η χώρα από την κρίση», πρόσθεσε.
Ζήτησε ακόμη από τον λαό να τον εμπιστευθεί για δεύτερη φορά και υπεραμύνθηκε των επιλογών του την περίοδο της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αν και αναγνώρισε ότι έκανε λάθη. «Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται. Λάθη δεν κάνουν μονάχα αυτοί που δεν προσπαθούν», ανέφερε. Ερωτηθείς μάλιστα ποιο θεωρεί ως το σημαντικότερο λάθος του είπε πως αυτό είναι το ότι «στις 20 Φεβρουαρίου δεν απαίτησα να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα», για να διευκρινίσει πως δεν αναφέρεται στις «επιλογές προσώπων».
Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε ότι τους επτά μήνες της διακυβέρνησής του έγιναν «κινήσεις με φιλολαϊκό πρόσημο» ξεκινώντας από «αυτούς που ήταν πιο αδύναμοι και μόνοι απέναντι στην κρίση», ενώ άλλαξε, όπως παρατήρησε, το πρόσημο της κοινής γνώμης στην Ευρώπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που «αδίκως βασανίστηκε από αδιέξοδες πολιτικές αλλά είχε το θάρρος να βγει μπροστά».
Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις αιτιάσεις ότι δεν εφάρμοσε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις: «Έδωσα μια δέσμευση να ματώσουμε προκειμένου να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Ματώσαμε. Τον δώσαμε αυτόν τον αγώνα. Φτάσαμε πέρα από τα όρια. Μας έδιναν μια συμφωνία με πολύ σκληρότερα μέτρα. Βάλαμε τον ελληνικό λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το δημοψήφισμα και τους αναγκάσαμε να κάνουν πίσω», είπε. Όσοι πιστεύουν ότι «πουλήσαμε το παιχνίδι» ας ψηφίσουν κάτι άλλο, αν όμως ο λαός αναγνωρίζει τον αγώνα που δώσαμε και τις προσπάθειες που κάναμε τότε ας μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, συμπλήρωσε.
Επισήμανε στη συνέχεια ότι «μας εξώθησαν στα capital controls» και πως «μόλις έμαθαν ότι πάμε σε δημοψήφισμα έκλεισαν τις τράπεζες για να χάσουμε το δημοψήφισμα».
Σε ερώτηση για την υπόθεση Φλαμπουράρη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «απίστευτη κατασκευή». «Γιατί κατηγορείται; Γιατί πριν τις εκλογές και πριν γίνει υπουργός πήγε σε ένα διαγωνισμό ανοιχτό και διαφανή και πήρε μια δουλειά για την εταιρεία του;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Ποιος την έδωσε αυτή τη δουλειά; Η περιφέρεια Πελοποννήσου. Ποιος διοικεί την περιφέρεια; Η Αριστερά για να έχει τη δυνατότητα να κάνει διαμεσολάβηση; Ποιος είναι αντιπεριφερειάρχης στην περιφέρεια Πελοποννήσου; Το δεξί χέρι του κ. Μεϊμαράκη στο υπουργείο Αμυνας, ο οποίος κατηγορείται και για τα εξοπλιστικά προγράμματα».
Χαρακτήρισε δε «αθλιότητες» τις κατηγορίες για την οικογένειά του και την κατηγορία ότι ο πατέρας του «έπαιρνε έργα επί χούντας». «Ο πατέρας μου και ο θείος μου είχαν μια τεχνική εταιρεία, επί χούντας κατηγορήθηκαν ότι συνέδραμαν σε μια βομβιστική επίθεση (...) προφυλακίστηκε ο πατέρας μου δύο μήνες, αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης επαγγέλματος και αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό και να συνεχίσουν τις δουλειές τους στη Σαουδική Αραβία», είπε. «Δεν προκαλεί εντύπωση οτι ξαφνικά πριν από τις εκλογές έχει γίνει θέμα αν το παιδί του πηγαίνει σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο ή όχι;», συμπλήρωσε για να καταλήξει ότι «όλα αυτά θα γυρίσουν μπούμερανγκ γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει».