Τα διλήμματα στην κορυφή της ΙΕΑ

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 11:28
UPD:11:29
EPA/SHERWIN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Ενας οικονομολόγος καριέρας έρχεται να αντικαταστήσει μία πολιτικό σε ένα πόστο τόσο καίριο για την ενέργεια αλλά και με τόσο μεγάλες προκλήσεις, τη στιγμή που οι τιμές πετρελαίου έχουν βουλιάξει σε χαμηλά εξίμισι ετών και με τις Κασσάνδρες να κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση... Ο λόγος για τον Φατίχ Μπιρόλ από την Τουρκία -διακεκριμένος μέχρι πρότινος οικονομολόγος της ΙΕΑ- ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της υπηρεσίας από αύριο, αντικαθιστώντας την Ολλανδή πολιτικό Μαρία βαν ντερ Χόβεν, πρώην υπουργό Οικονομικών, της οποίας η τετραετής θητεία έφθασε στο τέλος της.

Το νέο αφεντικό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) βρίσκεται αντιμέτωπο με διλήμματα που εμμέσως αμφισβητούν τον σκοπό για τον οποίο συστήθηκε ο εν λόγω οργανισμός τη δεκαετία του 1970 και που ουσιαστικά ήταν να προστατεύσει τα συμφέροντα της Δύσης από τις δυνάμεις του ΟΠΕΚ.. «Υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες από τον κ. Μπιρόλ, κυρίως όσον αφορά την αναβάθμιση και τη στρατηγική της ίδιας της υπηρεσίας» επισημαίνουν αναλυτές στο Reuters. Παρότι «μιλά» εξ ονόματος των μεγαλύτερων καταναλωτριών χωρών, η ΙΕΑ θεωρεί τις ΗΠΑ κορυφαίο παραγωγό και αντικαθιστά τον ΟΠΕΚ ως κυρίαρχη δύναμη στις διεθνείς αγορές.

Και όλα αυτά την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και στις χώρες οι οποίες παράγουν πετρέλαιο υψηλού κόστους, με σημείο αιχμής τη διασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς. «Πονοκέφαλο» για τον ρόλο της ΙΕΑ ως κορυφαίας υπηρεσίας προβλέψεων και συγκέντρωσης δεδομένων για ενεργειακές αγορές, όχι και τόσο διαφανείς, προκαλούν επίσης η Κίνα και η Ινδία, παρότι δεν είναι μέλη της ΙΕΑ. Και αυτό επειδή η ΙΕΑ δεν διαθέτει τις ίδιες δυνάμεις διερεύνησης για τις δύο παραπάνω χώρες με αυτές που διαθέτει για τις ΗΠΑ ή για την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι τα μέλη της ΙΕΑ περιορίζονται στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στον οποίο και ανήκουν οι κορυφαίες οικονομίες της Β. Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς και η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα.

Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση για τον κ. Μπιρόλ έχει να κάνει με το συντηρητικό χαρακτήρα του και γι’ αυτό θα πρέπει να στείλει το σωστό μήνυμα τόσο στην ενεργειακή κοινότητα όσο και στους επενδυτές. Αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι το νέο αφεντικό της ΙΕΑ υποτιμά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίδοντας έμφαση και συνέχεια στα ορυκτά καύσιμα. Διλήμματα ηθικά, πολιτικά και οικονομικά, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να ξεκαθαρίσουν στο σημερινό «ενεργειακό» τοπίο...
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή