Ισότητα με ημερομηνία λήξης 24 ημερών (;)

Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 16:10
UPD:16:10
REUTERS/STOYAN NENOV

Το φύλο της υπηρεσιακής πρωθυπουργού είναι κάτι στο οποίο εστίασαν τα μέσα διεθνώς, με ορισμένα εξ αυτών να σχολιάζουν μεταξύ σοβαρού και αστείου πως «η Ελλάδα πρόλαβε ακόμη και τις ΗΠΑ». 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Είναι διορισμένη και όχι εκλεγμένη. Θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μόλις για 24 ημέρες. Και θα ασχοληθεί κυρίως με την προετοιμασία των εκλογών. Ο ρόλος της είναι εν πολλοίς τυπικός. Οπως και να έχει, όμως, η Βασιλική Θάνου θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Αυτό έχει τη σημασία του -έστω και συμβολικό καθαρά επίπεδο- σε μία χώρα στην οποία η εκπροσώπηση των γυναικών παραμένει σχετικά περιορισμένη, όχι μόνο στους κόλπους των κυβερνήσεων και την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά ευρύτερα σε θέσεις ισχύος. Μόλις το 6,7% των διευθυντικών στελεχών στις επιχειρήσεις της χώρας είναι γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Το φύλο της υπηρεσιακής πρωθυπουργού είναι κάτι στο οποίο εστίασαν τα μέσα διεθνώς, με ορισμένα εξ αυτών να σχολιάζουν μεταξύ σοβαρού και αστείου πως «η Ελλάδα πρόλαβε ακόμη και τις ΗΠΑ». Φωτιά πήραν και τα πληκτρολόγια των άτυπων σχολιαστών των social media. Και εκεί κάποιοι ακροβάτησαν ανάμεσα στη σοβαρή κριτική, τη σάτιρα, το χαλαρό «τρολάρισμα» και τις σεξιστικές επιθέσεις.

Οι ενστάσεις και αντιδράσεις για πεπραγμένα της κ. Θάνου, όπως ο αγώνας της ως συνδικαλίστριας κατά των μειώσεων στις απολαβές των δικαστικών (την ώρα που έμπαινε μαχαίρι στους μισθούς απλών δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων) ή η περιβόητη επιστολή προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία εξέφραζε την αντίθεσή της στα μνημονιακά μέτρα, είναι απολύτως εύλογες.

Σχόλια, όπως «πώς θα προλάβει να αναλάβει τη χώρα, όταν έχει τρία παιδιά», όχι. Οι χιουμοριστικές παρατηρήσεις για το στιλ της, δεκτές. Δηλητηριώδεις αιχμές για τα «σημάδια της ηλικίας» στο πρόσωπό της, όχι.

Κάποιοι βέβαια έφτασαν στο άλλο άκρο, σπεύδοντας στο όνομα της μάχης κατά του σεξισμού να καταδικάσουν συλλήβδην κάθε σχόλιο για τη νέα πρωθυπουργό. Και εκεί θυμηθήκαμε την ατάκα του Αμερικανού καρτουνίστα Σκοτ Ανταμς: «Δεν έχεις πετύχει την ισότητα, έως ότου θεωρηθεί απ’ όλους νομιμοποιημένος στόχος για σάτιρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή