Ανεξίτηλα ίχνη από «Αρχαίο αίμα»

Στο Διεθνές Φεστιβάλ «Πρέσπεια», στις 22 Αυγούστου, και σε άλλα Φεστιβάλ
Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015 07:10
UPD:12:00
A- A A+

Μελετώντας το μυστικό δέος που αναδύεται από τις ακραίες ψυχικές συμπεριφορές, μέσα από τις μορφές εμβληματικών γυναικών, όπως η Ηλέκτρα, η Κασσάνδρα, η Εκάβη, η Μήδεια, μια παράσταση για τα αρχέγονα πάθη που διατρέχουν ακόμα τον πολιτισμό μας, γιατί είναι, εν τέλει, βαθιά ανθρώπινα, το «Αρχαίο αίμα», παρουσιάζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ «Πρέσπεια», στις 22 Αυγούστου.

Στη συνέχεια, η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 6 Σεπτεμβρίου στου Παπάγου, στις 7 Σεπτεμβρίου στη Νέα Σμύρνη, στις 14 Σεπτεμβρίου στην Ηλιούπολη και στις 16 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος «Stobi», στα Σκόπια.

Σοφία Σπυράτου

Μονόλογοι και χορικά από αρχαίες τραγωδίες

Σε σύλληψη, σκηνοθεσία και χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου και με την πρωτότυπη μουσική του σπουδαίου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, το «Αρχαίο αίμα» είναι μια παράσταση για τη σχέση της γυναίκας με την εξουσία, τον έρωτα, τον θάνατο, το νυν και το επέκεινα. Το κείμενο της παράστασης συνδυάζει μονολόγους και χορικά από πολλές αρχαίες τραγωδίες, ενώ το κείμενο των χορικών ακούγεται στα νέα ελληνικά, αλλά και στο πρωτότυπο. Όλες οι μεταφράσεις των αρχαίων κειμένων είναι του Κώστα Γεωργουσόπουλου, ο οποίος συνεργάστηκε με την σκηνοθέτιδα στην επιλογή των κειμένων, που συναποτελούν την παράσταση.

Σταύρος Ξαρχάκος

Πάνω από δύο αρχαίους τάφους

Η παράσταση έχει συλληφθεί σαν ένα Ψυχοσάββατο, που ανατέμνει τη γυναικεία θέση στον κόσμο, αρχαίο και σύγχρονο. Το σκηνικό αποτελείται από δύο αρχαίους τάφους. Πάνω τους, σκύβει μια ομάδα γυναικών, για να τους καθαρίσει και να τους στολίσει. Οι μονόλογοι, οι σκέψεις και ο θρήνος τους είναι η πρώτη ύλη της παράστασης, η πρώτη ύλη της ζωής αυτών των γυναικών, που στοιχειώνονται από τους αγαπημένους τους νεκρούς. Γύρω τους, μια άλλη ομάδα γυναικών, οι γυναίκες του Χορού, τις παρακολουθεί στην πιο έντονη στιγμή τους και σχολιάζει, τραγουδά, παρεμβαίνει και παίρνει μέρος στο δράμα τους.

Κώστας Γεωργουσόπουλος

Μια πρώτη επίσημη πολιτιστική γέφυρα

Το «Αρχαίο αίμα» αποτελεί παραγγελία του Διεθνούς Φεστιβάλ «Πρέσπεια». Μπαίνοντας στο 26ο έτος της ηλικίας τους, οι «Πρέσπες», οι μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που γίνονται στις εσχατιές της Ελλάδας, στα σύνορα με τα Σκόπια και την Αλβανία, δίνουν σάρκα και οστά σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που θα γίνει η αφορμή για μια πρώτη επίσημη πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Το Διεθνές Φεστιβάλ των Πρεσπών και το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος «Stobi», που γίνεται στην ομώνυμη πολίχνη, έξω από τα Σκόπια, ανέλαβαν - με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση -  κοινές δράσεις, πολιτισμού κυρίως, που αφορούν στις ζωές και στους πολιτισμούς των ανθρώπων, που ζουν γύρω από τις λίμνες και τα σύνορα.

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη - σκηνοθεσία - χορογραφία: Σοφία Σπυράτου, μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος, μετάφραση: Κώστας Γεωργουσόπουλος, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Δάφνη Βαλέντε, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Στέλιος Χατζηαδαμίδης. Ερμηνεύουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Μάνια Παπαδημητρίου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κορυφαία Χορού: Ηρώ Σαΐα, Χορός: Χλόη Μάντζαρη, Δομινίκη Μητροπούλου, Ζωή Μυλωνά, Αντιγόνη Φρυδά.

Πληροφορίες
Πώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς