Μπάσκετ: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Εθνική Εφήβων

Κυριακή, 02 Αυγούστου 2015 23:00
UPD:03/08/2015 06:43
INTIME SPORTS/LATO KLODIAN
A- A A+

Η απίστευτη πορεία της Εθνικής Εφήβων από τη β΄ φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και ύστερα είχε την κατάληξη που της έπρεπε: πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εκθρόνισε από την κορυφή την κάτοχο των δύο τελευταίων τίτλων, Τουρκία, αφού με μια επική ανατροπή επέστρεψε από το -14 που βρέθηκε να χάνει στον τελικό του Βόλου, για να νικήσει τους γείτονες με 64-61 και να επαναλάβει το επίτευγμα του Πύργου, το 2008, φτάνοντας στο δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην Ιστορία της.

Ηγέτης αυτής της ομάδας ήταν και πάλι ο κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος μέτρησε 4/4 βολές όταν η μπάλα ''ζεματούσε'' και με 23 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ ηγήθηκε μιας ομάδας με όλη τη σημασία της λέξης, που τον βοήθησε πολύ.

''Κολοσσός'' κάτω από τα καλάθια ο Γιώργος Παπαγιάννης, είχε 12 πόντους, 15 ριμπάουντ και 3 τάπες, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί για να μην αδικηθούν οι υπόλοιποι παίκτες και ο ιδρώτας τους, πως άπαντες έδωσαν το πλούσιο ταλέντο και την ψυχή τους για να έρθει αυτή η επιτυχία.

Όσο για την εξέλιξη του παιχνιδιού; Με έναν σούπερ Κορκμάζ στη σύνθεσή τους, οι Τούρκοι προηγήθηκαν με διαφορά 12 πόντων (25-37) στο ημίχρονο. Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου η διαφορά έφτασε ακόμη και στο -14 (25-39), όμως με τον Σκουλίδα να ηγείται της αντεπίθεσης σε εκείνο το σημείο η Ελλάδα μείωσε στους 4 με σερί 10-0 (35-39).

Η Τουρκία ανέκαμψε και ξέφυγε εκ νέου με διψήφια διαφορά (48-38), όμως το ''κακό'' για τους γείτονες ήταν πως η ψυχολογία είχε γυρίσει με το μέρος των Ελλήνων, που πίστεψαν στην ανατροπή και την πέτυχαν. Με νέο σερί 10-0 η Εθνική ισοφάρισε σε 48-48 και λίγο αργότερα, με τρίποντο του Μιλεντίγεβιτς προηγήθηκε 57-54.

Στη συνέχεια το παιχνίδι ήταν αληθινό ''θρίλερ'' και κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Η Εθνική προηγήθηκε 61-57 στα 17 δευτερόλεπτα με βολές του Χαραλαμπόπουλου, ο Τασκιράν μείωσε σε 61-59 στα 10 δευτερόλεπτα, ο Δίπλαρος είχε 1/2 (62-59) στα 8,5 δευτερόλεπτα για τη λήξη και ο Αλ έκανε το 62-61 με 2/2 βολές.

Αυτό έγινε και από την άλλη πλευρά, με τον Χαραλαμπόπουλο να γράφει από την ίδια γραμμή το 64-61 στα 4''.7 πριν το τέλος και την ελληνική ομάδα να στέλνει ύστερα στις βολές τον Κορκμάζ. Ο Τούρκος γκαρντ αστόχησε όμως στην πρώτη και όλα τα άλλα ήταν πια παρελθόν... 

Στον ''μικρό τελικό'' η Εθνική Λιθουανίας συνέτριψε με 74-49 τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Εθνική Εφήβων του μπάσκετ, τον προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου και τον πολυτιμότερο παίκτη της διοργάνωσης Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Βόλο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ από την Εθνική Εφήβων.

«Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και στην φιναλίστ Τουρκία, καθώς και σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στην διοργάνωση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η νέα μεγάλη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ δίνει χαρά και συγκίνηση σε έναν ολόκληρο λαό, αποδεικνύοντας ότι η συλλογικότητα, η πίστη στο στόχο και η αυταπάρνηση είναι συστατικά που οδηγούν σε τέτοιες μεγάλες στιγμές», και κατέληξε στη δήλωσή του: «Η χαρά μας για την σημερινή επιτυχία, είναι ευχή για τη μεγάλη πρόκληση της Εθνικής μας Ομάδας Ανδρών, που τον προσεχή Σεπτέμβρη θα δώσει τη δική της μάχη στο Ευρωμπάσκετ».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις