Ο Ν. Μαυρουδής και η Α. Μουτσάτσου εξομολογούνται τα «Μυστικά της λίμνης…»

Οι δύο καλλιτέχνες μιλούν για τη συναυλία τους στη λίμνη της Βουλιαγμένης
Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 09:30
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Με τη γνωστή τους ευαισθησία και την εξαιρετική τους ερμηνεία, ο κιθαριστής και μουσικοσυνθέτης Νότης Μαυρουδής και η ερμηνεύτρια Αναστασία Μουτσάτσου προτείνουν στους φίλους τού τραγουδιού μια μουσική περιπλάνηση στα πιο όμορφα τοπία της μουσικής δημιουργίας, αλλά και στα δικά τους ξεχωριστά κομμάτια, και μας μιλούν για τη συναυλία «Τα μυστικά της λίμνης…».

Η συναυλία πραγματοποιείται, με τη σύμπραξη του Γιώργου Τοσικιάν και της Μαρίνας Τσοκάνη, στη λίμνη της Βουλιαγμένης, την Τετάρτη 5 Αυγούστου, στις 10.30 το βράδυ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Έχοντας την πεποίθηση ότι η μουσική μπορεί και καταφέρει να μετατρέψει την κόλαση σε παράδεισο, να γίνει φως και να φωτίσει την γκρίζα καθημερινότητα, να δώσει αξία στη στιγμή και να μας θεραπεύσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αρκεί να έχουμε ανοιχτή την καρδιά μας και να αφεθούμε στη μαγεία της, ο Νότης Μαυρουδής και η Αναστασία Μουτσάτσου μιλούν για αυτήν τη βραδιά, για τη συνεργασία τους και για το τοπίο της σημερινής Ελλάδας.

Ποια «μυστικά» κρύβει ο τίτλος της συναυλίας;

N. M.  Η λέξη “μυστικά” είναι από τα παραμύθια της μικρής ηλικίας, που μας βοήθησαν να έχουμε όνειρα. Και οι λίμνες πάντα έκρυβαν δράκους, νεράιδες και πολύχρωμα πουλιά. Εγώ νομίζω πως, μέσα σε αυτά, υπάρχουν και τα δικά μας μυστικά. Εκείνα που υπάρχουν, αλλά δεν φαίνονται. Είναι όσα κάνουν τους ανθρώπους να επικοινωνούν και να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα. Και την τέχνη της επικοινωνίας τη γνωρίζουν πολύ καλά τα τραγούδια, οι μουσικές, οι στίχοι που, πολλές φορές, μας στοιχειώνουν, προσθέτοντας στον καθένα μας όνειρα και επιθυμίες.

Α. Μ.  Ένα και μοναδικό μυστικό πιστεύω, τη μαγεία. Η μουσική, περιβεβλημένη από τη μυστηριακή γοητεία μιας λίμνης, που πολλοί μύθοι την ακολουθούν. Αυτό ευελπιστούμε να ζήσουμε αυτήν τη βραδιά. Μέσα σε μια καθημερινότητα που σε προσγειώνει συνεχώς ανώμαλα, εμείς, με τα τραγούδια, αναζητούμε τη μεταφυσική επαφή που θεραπεύει, με τους ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να μας ακολουθήσουν. Το τοπίο της λίμνης είναι ο ιδανικός τόπος για κάτι τέτοιο. 

Τι θα παρουσιάσετε σε αυτήν τη μουσική περιπλάνηση;

Ν. Μ.  Ας το αφήσουμε αυτό για έκπληξη. Πάντως, σίγουρα θα υπάρχουν τραγούδια για την ψυχή, τον έρωτα, τη μνήμη και τους συμβολισμούς, που μας ταξιδεύουν στην πραγματική ζωή. Οι μουσικές, που έχουμε ετοιμάσει ως ομάδα, οι οποίες βασίζονται σε ένα μουσικό ανθολόγιο του ελληνικού τραγουδιού, θα αφυπνίσουν τις αισθήσεις των θεατών μας μέσα στο πανέμορφο τοπίο της λίμνης. Ελπίζω πως, εκεί, θα “ξυπνήσουν” όλα τα στοιχειά.

Α. Μ.  Τα τραγούδια, που έχουμε επιλέξει, είναι ακριβώς το μέσο, για να οδηγηθούμε στην ομορφιά. Όμως, αυτό, που κάνει το μουσικό μας σχήμα να ξεχωρίζει, είναι ότι οι δυο κλασικές κιθάρες με το μαντολίνο ή τους ήχους από τα πλήκτρα δημιουργούν μιαν ατμόσφαιρα, ικανή να μας ταξιδέψει και να μας οδηγήσει στην αισθαντικότητα. Δεν θα προδώσω τα τραγούδια, που, καμιά φορά, τα αλλάζουμε και την ίδια εκείνη στιγμή, χάριν της ατμόσφαιρας.

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας και τι θυμάστε πιο έντονα από την κοινή σας πορεία;

Ν. Μ.  Με την Αναστασία Μουτσάτσου, μας συνδέουν πολλές εμπειρίες και συνεργασίες. Αυτό, που μας συνδέει πάνω από όλα, είναι η αλληλοεκτίμηση, η αγάπη σε ανθρώπινο επίπεδο και η αξιολόγηση ανάμεσα σε πολλούς καλλιτέχνες. Εγώ, προσωπικά, θεωρώ πως τα ερμηνευτικά ποιοτικά της στοιχεία και η σκηνική λάμψη που διαθέτει είναι ικανά για τη συνεργασία, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ.

Α. Μ.  Η συνεργασία μας ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, μετά από δική μου πρόταση στον Νότη. Εκτός από την ικανότητά του σαν σολίστα, αγαπούσα πάντα τα τραγούδια του και εκτιμώ τον τρόπο, που κινείται μέσα στη μουσική και τη ζωή. Στον δρόμο, αγαπήσαμε ο ένας τον άλλον και σαν φίλοι, και ενώ μπορεί κάποιες φορές να μην έχουμε την ίδια γνώμη για κάτι, υπερέχει η δυνατότητα που έχουμε να “συνδεόμαστε”, μέσω της μουσικής, και να απολαμβάνουμε τη μαγεία της. Ο Νότης είναι ένας άνθρωπος με χιούμορ, ακομπλεξάριστος και με αστείρευτη ζωντάνια και κέφι για τη δουλειά.

Πώς θα περιγράφατε το ζοφερό τοπίο της σημερινής Ελλάδας;

Ν. Μ.  Ομιχλώδες… Δεν φαίνεται από πουθενά (προς το παρόν) μια ασφαλής διέξοδος. Οι πολυποίκιλες πολιτικές αλλαγές, έτσι που λειτουργούν, έχουν ρίξει το πλοίο στα βράχια. Φοβούμαι πως οι καπεταναίοι δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν επιθυμώ στη μικρή αυτή συνέντευξη να γίνω πολέμιος σε οτιδήποτε, αλλά θέλω να είμαι παρατηρητής εξελίξεων και - αν είναι δυνατό - να βοηθήσω εκεί, που θα θεωρήσω πως θα χρειαστεί συμπαράσταση. Προς το παρόν, ίδωμεν…

Α. Μ.  Αυτό, που ζούμε αυτές τις στιγμές στη χώρα μας, είναι κάτι, που μπορεί να οδηγήσει στο χάος η στην ανάταση, δεν υπάρχει μέση λύση. Φοβάμαι και ελπίζω. Είναι η πρώτη φορά, που αντιδράσαμε οι άνθρωποι, επιτέλους, ύστερα από τόσα χρόνια, και αυτό, που κερδίσαμε προς το παρόν, είναι περισσότερη ανασφάλεια.  

Υπάρχει διέξοδος;

Ν. Μ.  Θεωρητικά, όλα τα τούνελ διαθέτουν διέξοδο. Το θέμα είναι να ανακαλύψουμε ποια διέξοδο επιθυμούμε. Διέξοδο από την οικονομία; Έξοδο από την Ευρώπη; Από το ευρώ; Από τη βαθύτατη κρίση του πολιτισμού της πολιτικής; Από την κοινωνική μιζέρια που βιώνουμε; Από τους διχασμούς που κινδυνεύουμε; Από τις ερμαφρόδιτες κυβερνήσεις; Από αριστερά πειράματα; Από παλαιοκομματικές φράξιες της δραχμής; Από πού να “δραπετεύσουμε”, για να πούμε με βεβαιότητα πως «επιτέλους, σωθήκαμε!”; Γρίφος προς το παρόν…

Α. Μ.  Αυτό το χρέος, που φορτωθήκαμε σαν λαός, δεν είναι δικό μας δημιούργημα. Ελπίζω αυτός ο ξεσηκωμός μας να αφυπνίσει κι άλλους λαούς στη Ευρώπη, που ταλαιπωρούνται από τις ίδιες ανάλγητες πολιτικές, και αυτό να είναι η σωτηρία μας. Περιμένω να γίνουν πράγματα στο εσωτερικό της χώρας μας, που, χρόνια, υποβαθμίζουν την καθημερινότητά μας και την ποιότητα της ζωής μας. Και, επιτέλους, να τιμωρηθούν κάποια στιγμή όλοι αυτοί, που μας έφεραν σε αυτό το χάλι.   

Πληροφορίες
Λίμνη Βουλιαγμένης: Βουλιαγμένη Αττικής, τηλ.: 210 8962237, 210 8962239. Τιμές εισιτηρίων: 25, 20, 15, 10 ευρώ. Κρατήσεις: ταμεία Λίμνης Βουλιαγμένης, καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Media Markt, τηλεφωνικά: 210 9213310, ηλεκτρονικά: viva.gr και halfnote.gr.

Προτεινόμενα για εσάς