Χρήστος Ραφαηλίδης: «…Πρέπει να βρούμε τρόπο να κάνουμε μια επανεκκίνηση…»

Ο βιμπραφωνίστας Χρήστος Ραφαηλίδης μιλά για τη συναυλία «Latin New York»
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 09:10
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της νεοϋορκέζικης τζαζ σκηνής, στην οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια, ο βιμπραφωνίστας Χρήστος Ραφαηλίδης έρχεται στην Ελλάδα με τους εκλεκτούς συνεργάτες του, και μας μιλά για τη συναυλία «Latin New York».

Συμπράττοντας με την μπάντα Nolosé και τον κορυφαίο πιανίστα της λάτιν - τζαζ, Hector Martignon,  παρουσιάζει μια βραδιά με ρυθμούς που ακροβατούν ανάμεσα στην τζαζ, την κουβανέζικη σάλσα και τις ελληνικές μελωδίες, στη λίμνη της Βουλιαγμένης, την Πέμπτη 30 Ιουλίου, στις 10.30 το βράδυ.

Ιδρυτής και leader των Manhattan Vibes, ο Χρήστος Ραφαηλίδης - ο οποίος δημιουργεί έναν ήχο γεμάτο ενέργεια, συνδυάζοντας ήχους τζαζ, φανκ και λάτιν, και παίζει και ηχογραφεί με καταξιωμένους μουσικούς παγκόσμιας εμβέλειας -, μας μιλά για αυτήν τη βραδιά και για την Ελλάδα.

Τι περιλαμβάνει αυτή η μουσική βραδιά;

Μουσική από τη λατινική Αμερική, καθώς και δικά μας originals με επιρροές τζαζ από τη Νέα Υόρκη. Οι τραγουδίστριες είναι από την Κούβα και ο Hector, ο πιανίστας, είναι ο “μαέστρος” μας. Είναι αυθεντικός λάτιν - τζαζ πιανίστας, από τους πρωτοπόρους του είδους. Μεγάλη μας τιμή να τον έχουμε μαζί μας. Το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο, έτσι ώστε να ταιριάζει στο καλοκαιρινό κλίμα της Ελλάδας.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τους Nolosé και τον Hector Martignon;

Συνεργάζομαι με τον Hector τα τελευταία 10 χρόνια και έχουμε εμφανιστεί μαζί σε όλο τον κόσμο. Αυτός με γνώρισε στους Nolose, στη Γενεύη, και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Έχουμε κάνει μαζί παραστάσεις στην Ελβετία και, τώρα, ερχόμαστε στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα στοιχεία της μουσικής σας; Τι ήχους συνδυάζετε;

Ο παρονομαστής μας είναι οι λάτιν ρυθμοί. Από εκεί και πέρα, συνδυάζουμε στοιχεία τζαζ και ποπ μουσικής, καθώς και μεσογειακό λυρισμό. Η μητέρα του Hector είναι Ιταλίδα και, έτσι, έχουμε πολλά κοινά στην κουλτούρα μας και στη μουσική μας αισθητική.

Ζείτε και εργάζεστε στη Νέα Υόρκη, τα τελευταία 20 χρόνια. Πώς σας φαίνονται όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα;

Δύσκολο να απαντήσω. Αγαπώ τον τόπο μου όσο τίποτα και, όσο ταξιδεύω ανά τον κόσμο, τόσο πιο πολύ τον εκτιμώ. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε κάποια πράγματα στην κουλτούρα μας, γιατί, πλέον, το περιβάλλον μας έχει αλλάξει. Δεν έχουμε σύνορα, είμαστε Ευρώπη...

Τι θα θέλατε να ευχηθείτε;

Αλλαγή. Στην παιδεία μας, στις συνήθειές μας, στον τρόπο που βλέπουμε τους ξένους. Πρέπει να βρούμε τρόπο να κάνουμε μια επανεκκίνηση και να αξιοποιήσουμε όλες μας τις αρετές. Κουβαλάμε βαριά κληρονομιά, πράγμα που θα έπρεπε να μας κάνει να προσεγγίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και όνειρα.

Πληροφορίες
Λίμνη Βουλιαγμένης: Βουλιαγμένη Αττικής, τηλ.: 210 8962237, 210 8962239. Τιμές εισιτηρίων: 25, 20, 15, 10 ευρώ. Κρατήσεις: ταμεία Λίμνης Βουλιαγμένης, καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Media Markt, τηλεφωνικά: 210 9213310, ηλεκτρονικά: viva.gr και halfnote.gr.

 

Προτεινόμενα για εσάς