Με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη

Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 20:10
UPD:05/07/2015 00:45
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με το βλέμμα στραμμένο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, από το οποίο και θα εξαρτηθεί η επόμενη ημέρα τόσο του ελληνικού προβλήματος χρέους όσο και της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση η νύχτα της Κυριακής αναμένεται να είναι μακρά και κατά πολλούς εγκυμονεί ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης.

Στην περίπτωση του «Όχι» τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση συζήτησης προφανώς την πρόταση των θεσμών, την οποία την περασμένη Τετάρτη, στο κείμενο που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους επικεφαλής της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωνε ότι την αποδέχεται.

EURONEWS

Αρκεί, όπως επισημαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη με κάθε ευκαιρία, να συνοδευτεί με την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και βεβαίως της βιωσιμότητας του χρέους μέσω της απομείωσής του. Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση της κυβέρνησης για διετή πρόγραμμα ωστόσο οι Βρυξέλλες παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ και του αμερικανικού παράγοντα τηρούν σιγή ιχθύος για το ακανθώδες γι αυτούς θέμα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση σε περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι» θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο ακόμη προβλήματα. Ένα ήδη γνωστό: την αρνητική στάση του σκληρού πυρήνα των δανειστών -στο μέτρο που οι σχετικές δηλώσεις γίνονται για λόγους ουσίας και όχι εντυπωσιασμού εν όψει του δημοψηφίσματος- και ένα άγνωστο: το σύνδρομο των κλειστών ATMs.

Η πρόεδρος της Εθνικής Λούκα Κατσέλη παραδέχθηκε την Παρασκευή μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι η ρευστότητα εξαρτάται από την απόφαση του ELΑ η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Χωρίς πάντως πρόσθετη χρηματοδότηση από τον ELA η κ. Κατσέλη εξήγησε ότι θα υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αφού όπως είπε είναι πλήρως εξασφαλισμένη μόνο μέχρι το τέλος της τραπεζικής αργίας.

Ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ακόμη και για συγκρότηση από το βράδυ της Κυριακής «Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης» με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των άλλων κομμάτων, αλλά και για ανασχηματισμό της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση άρσης του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το μεγάλο πλέον στοίχημα του κ. Τσίπρα είναι όχι τόσο αν θα φτάσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές, αλλά τι κινήσεις πρέπει να κάνει το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας ώστε να πείσει τον κ. Ντράγκι να αυξήσει το όριο του ELA και να αποφύγει την Τρίτη να κλείσουν ακόμη και τα ATMs.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή