«Ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής»

Έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη Σύρου
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 07:30

Η έκθεση «Ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής» χωρίζεται σε τρεις ενότητες, με βάση χρονολογικά και μορφολογικά κριτήρια.

A- A A+

Οι επισκέπτες του αρχοντικού νησιού της Σύρου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις της νεότερης ελληνικής τέχνης: τη θαλασσογραφία, μέσα από την έκθεση «Ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής», η οποία παρουσιάζεται - στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σύρος - Πολιτισμός 2015» - στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη.

Με το θέμα της να βρίσκεται σε αρμονία με τον αιγαιοπελαγίτικο χαρακτήρα του νησιού και την ατμόσφαιρα των θερινών διακοπών, η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 16 Αυγούστου, διοργανώνεται από την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου, και περιλαμβάνει έργα, που προέρχονται αποκλειστικά από τις συλλογές της.

Άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή του λαού μας

Η θαλασσογραφία είναι ένα θέμα, που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή του λαού μας, την ιστορία του, τα βιώματά του. Η έκθεση «Ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής» χωρίζεται σε τρεις ενότητες, με βάση χρονολογικά και μορφολογικά κριτήρια.

Στην πρώτη ενότητα, περιλαμβάνονται έργα των μεγάλων θαλασσογράφων μας: Κωνσταντίνου Βολανάκη, Βασίλειου Χατζή και Ιωάννη Αλταμούρα, στα οποία διαφαίνονται οι πρώτες επιδράσεις του Ιμπρεσιονισμού.

Στη δεύτερη ενότητα, στεγάζονται πίνακες των καλλιτεχνών που επιχειρούν και πετυχαίνουν να δημιουργήσουν τον πρώτο αυθεντικό ελληνικό υπαιθρισμό, αντλώντας διδάγματα από τα μεταϊμπρεσιoνιστικά κινήματα, ιδιαίτερα του Παρισιού. Το κύριο μέλημά τους είναι να αποδώσουν με χρώμα την ιδιαίτερη ποιότητα του ελληνικού φωτός. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι αυτού του πρώιμου ελληνικού μοντερνισμού των αρχών του 20ού αιώνα είναι οι Κωνσταντίνος Μαλέας, Νικόλαος Λύτρας, Κωνσταντίνος Παρθένης, Μιχάλης Οικονόμου κ.ά..

Τέλος, η τρίτη ενότητα αντιπροσωπεύεται από πίνακες παλαιότερων και νεότερων καλλιτεχνών, που ανήκουν σε ποικίλες τάσεις. Εκπρόσωποι ή επίγονοι της γενιάς του ’30, όπως οι Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Γεράσιμος Στέρης και Αγήνωρ Αστεριάδης, συστεγάζονται, σε αυτήν την ενότητα, με καλλιτέχνες, όπως οι Θάνος Τσίγκος, Θεόδωρος Στάμος, Πάρις Πρέκας, Γιάννης Γαΐτης, Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Τσόκλης, οι οποίοι έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα στη σύγχρονη ελληνική  τοπιογραφία.

Πληροφορίες
Πινακοθήκη Κυκλάδων: Ερμούπολη Σύρου. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά: 11:00 -13:00 και 19:00 - 22:30, Κυριακή και Δευτέρα πρωί: κλειστά.

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς