Προειδοποίηση Μακρόν στη Βρετανία να μην επιδιώκει μια «Ε.Ε. αλά καρτ»

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 12:12
UPD:12:14
EPA/ETIENNE LAURENT

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, για να μην δημιουργήσουμε κάτι σαν Ε.Ε. αλά καρτ», δήλωσε ο κ. Μακρόν στο βρετανικό δίκτυο BBC.

A- A A+

Η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να επιλέγει μόνον τις πλευρές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που της αρέσουν και να απορρίπτει όλες τις άλλες, με ένα σύστημα «Ε.Ε. αλά καρτ», καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευτεί τη δομή της Ένωσης των 28 χωρών και τελικώς να θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή ή μη της χώρας του σε αυτήν.

Θα χρησιμοποιήσει μάλιστα τη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των «28» εντός της εβδομάδας για να θέσει τα ζητήματα που απασχολούν τη Βρετανία επί τάπητος.

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, για να μην δημιουργήσουμε κάτι σαν Ε.Ε. αλά καρτ», δήλωσε ο κ. Μακρόν στο βρετανικό δίκτυο BBC.

«Το να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας και απλότητας για όλα τα κράτη - μέλη είναι καλό, αλλά το να το πράξουμε μόνον για ένα μέλος αποτελεί ξεχαρβάλωμα της Ένωσης», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε δε ότι η Μ. Βρετανία δεν μπορεί να απολαμβάνει όλα τα οφέλη της συμμετοχής στην Ε.Ε., αλλά να μην παίρνει κανένα από τα ρίσκα που συνεπάγεται αυτή η συμμετοχή.

Χαρακτήρισε δε την ελεύθερη κίνηση προσώπων για εργασία εντός Ε.Ε. ως κομμάτι του DNA της Ένωσης, αναφερόμενος στην πρόθεση της Μ. Βρετανίας να κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση μεταναστών από τις υπόλοιπες 27 χώρες στα κοινωνικά επιδόματα και στο σύστημα υγείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή