Π. Σκουρλέτης: Διεκδικούμε μία συμφωνία επωφελή και για τα δύο μέρη

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 16:30
UPD:16:32
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο υπουργός εργασίας επεσήμανε ότι στην «καρδιά» της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών βρέθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και η αντιμετώπιση της λιτότητας.

A- A A+

Του Στέλιου Παπαπέτρου

«Προσπαθούμε και διεκδικούμε σήμερα, κι όταν λέμε σήμερα, κυριολεκτικά αυτές τις ώρες, μια συμφωνία με τους εταίρους μας αμοιβαία επωφελή, η οποία θα βάζει φρένο στη ακραία λιτότητα» ανέφερε ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια  του 36ου συνεδρίου της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για την κατάτμηση της Αγοράς Εργασίας που έγινε στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

Ο υπουργός εργασίας επεσήμανε ότι στην «καρδιά» της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών βρέθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και η αντιμετώπιση της λιτότητας.

Μιας λιτότητας η οποία κατά τον κ. Σκουρλέτη «αποδείχτηκε ότι σκοτώνει τη δημοκρατία, συρρικνώνει την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, δημιουργεί προβλήματα στην ίδια την κοινωνική συνοχή αλλά και στην ίδια την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για να αποκαταστήσει το περιεχόμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διότι θεωρεί ότι αποτελεί όρο για την εύρυθμη λειτουργία της ίδιας της αγοράς και για την αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε παράλογη την εμμονή των εταίρων,  αυτό που γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να το αρνούνται στη δική μας.

Κατά τον υπουργό Εργασίας αυτή η εμμονή δεν είναι τυχαία γιατί όπως ανέφερε «προφανώς, αυτά τα οποία εφαρμόστηκαν στο ελληνικό πείραμα θέλουν κάποιοι να τα εφαρμόσουν στον κόσμο της εργασίας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αλλιώς δεν εξηγείται. Δεν εξηγείται γιατί  οι σημερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες κρύβονται πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάζοντας ως προϋπόθεση,-  για να αποδεχτούν ως μέρος μιας συμφωνίας την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων,-  να συμφωνήσει και αυτό. Αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι γνωστό ότι υπερασπίζεται απόψεις ακραία νεοφιλελεύθερες. Και  οι ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις  δεν ταιριάζουν με τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είναι έννοιες ασύμβατες,  είναι κάτι σαν το νερό και τη φωτιά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή