του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων προκειμένου να βρεθεί μια, έστω και πρόσκαιρη λύση, στο ελληνικό πρόβλημα χρέους και να αποφευχθεί η ρήξη με τους πιστωτές της χώρας.
Σε μία πρώτη κίνηση ο Πρωθυπουργός αύριο Παρασκευή στις 18:30 θα ενημερώσει, σε προ ημερησίας συνεδρίαση, τη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ενώ δεν έχει αποφασισθεί αν θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο.
Παράλληλα η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να «κερδίσει» χρόνο ώστε να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις, αποφάσισε να ζητήσει την ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. προκειμένου αυτές να πληρωθούν στα τέλη Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, διεθνή πρακτορεία όπως το Γαλλικό, επιμένουν ότι επίκειται νέα τριμερής αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες Τσίπρα-Γιούνκερ-Ντέισελμπλουμ, είδηση που δεν επιβεβαιώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Ωστόσο, λόγω της αυριανής συζήτησης στη Βουλή το ταξίδι του κ. Τσίπρα είναι πολύ πιθανό να γίνει μεθαύριο Σάββατο.
Το πρωί ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα έχει αύριο και νέες συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις εντός των επομένων ημερών. Κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι υπάρχουν μικρά περιθώρια αλλαγών στην πρόταση της Κομισιόν και πάντα σε συνδυασμό με ισοδύναμα.
Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα και πήγε κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνουν ότι θα καταθέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νέα επικαιροποιημένη πρόταση ούτε ότι θα συνεδριάσει το κυβερνητικό ή το υπουργικό συμβούλιο, ενώ στον αέρα φαίνεται να είναι και οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων (Πολιτική Γραμματεία, Κεντρική Επιτροπή), τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.
Επί του παρόντος, το Μαξίμου εκφράζει μόνο τη δυσαρέσκειά του για την πρόταση της Κομισιόν και διαμηνύει ότι «προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση». Πάντως κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει πως αν υπάρξει νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες «τότε οι δύο πλευρές δεν μπορεί παρά να προσέλθουν σε αυτή με αντιπροτάσεις» προφανώς για τον ΦΠΑ και το ασφαλιστικό, που είναι και τα δύο μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις.
Ο εκπρόσωπος πάντως της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία της επόμενης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ, αλλά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιηθεί.