Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Η ιδέα της ανάσχεσης την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ήταν να αντιμετωπιστεί η σοβιετική απειλή, χωρίς να φτάσει ο κόσμος σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και χωρίς να υποχωρήσει η Δύση, όπως είχαν υποχωρήσει οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες απέναντι στη Γερμανία του Χίτλερ κατά τη δεκαετία του ‘30.
Ηταν ένας ενδιάμεσος δρόμος, που άφησε πίσω του κρίσιμα εργαλεία και μαθήματα διπλωματίας.
Σίγουρα, δεν ήταν όλα ωραία και τακτοποιημένα τις μέρες του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης, αλλά σήμερα, που στην Ευρώπη η μόνη σταθερά τείνει να γίνει μια άλλη διαίρεση και διαγράφονται τα υπόλοιπα του παρελθόντος, μένει το πηλίκον της εικασίας.
Υποθέσεις κάνουν όλοι, σενάρια ξετυλίγουν, κινδύνους αναδεικνύουν, φόβητρα ανεμίζουν, την κλεψύδρα αναποδογυρίζουν. «Ενώ η χρεοκοπία που προαναγγελλόταν επί εβδομάδες (…) δεν επήλθε ούτε το Πάσχα, αλλά ούτε και την Πεντηκοστή (σ.σ.: των Καθολικών), όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην 5η Ιουνίου» γράφει η γερμανική «Tageszeitung».
Οκτώ μέρες προθεσμία, αντίστροφη μέτρηση ή πολλές και διαφορετικές προθεσμίες;
Στις 12 του μήνα θα πρέπει η Αθήνα να αποπληρώσει άλλα 360 εκατ. ευρώ, στις 16 560 εκατ. ευρώ και στις 19 360 εκατ. ευρώ, την 30ή Ιουνίου εκπνέει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κόβουν την αναπνοή...
Στις 28 Απριλίου του 2054 η Ελλάδα θα καταβάλει την τελευταία δόση στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.
Μέχρι τότε, επισημαίνει η «Tageszeitung», θα υπάρξουν ακόμη πολλές εκπλήξεις.
Σαράντα χρόνια ενός άλλου Ψυχρού Πολέμου; Αλλα όπλα, νέα κόλπα;
«Το θέατρο της χρεοκοπίας είναι σκηνοθετημένο, προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις. Το τέλος αυτού του θεάτρου θα αφαιρούσε το τελευταίο μέσο πίεσης, την απειλή του Grexit.
Συνεπώς η αντίστροφη μέτρηση πρέπει να συνεχιστεί. Και εάν δεν επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα παραταθεί μέχρι και τον τελικό του 2054».
Υποθέσεις, ενώ μπερδεύονται τα μνήματα ή τα μηνύματα των προθέσεων με τη δύναμη των θέσεων, οι χίλιες πολυπλοκότητες με τα καρατομημένα απλά.