Γνωστά ή άγνωστα πρόσωπα σκηνοθετούν τον εαυτό τους και ο φωτογραφικός φακός τους απαθανατίζει, στην ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας του εικαστικού - φωτογράφου Βασίλη Βρεττού, με τίτλο «Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό», η οποία παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, έως τις 31 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο.
Κάθε ένας από τους πρωταγωνιστές των φωτογραφιών συνοδεύει τη σκηνοθετική του επιλογή με ένα επεξηγηματικό κείμενο. Γιατί διάλεξε να φωτογραφηθεί έτσι; Ποια αντικείμενα επέλεξε, για να τον/την περιβάλλουν; Ποια πτυχή του εαυτού του θέλησε να αναδείξει; Υπάρχει κάποιο κρυμμένο μήνυμα;
Η σύλληψη αυτού του εγχειρήματος ξεκίνησε, όταν ο Βασίλης Βρεττός, ως καλλιτέχνης με ένα σχεδόν εμμονικό ενδιαφέρον για την backstage αποτύπωση των πραγμάτων, είχε την εξής ανατρεπτική ιδέα: αντί να σκηνοθετήσει ο ίδιος - ως είθισται - τα μοντέλα του για τη φωτογράφιση, ζήτησε από αυτά να ορίσουν το σκηνοθετικό πλαίσιο. Η ιδέα αυτή ενθουσίασε την επιμελήτρια της έκθεσης, Ίριδα Κρητικού, η οποία πρότεινε μια επιλογή προσώπων, που προέρχονται από τον χώρο των παραστατικών και εικαστικών τεχνών, αλλά και από τον ευρύτερο πνευματικό κόσμο.
Ανάμεσά τους, συναντά κανείς γνωστούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ζωγράφους, συγγραφείς, τραγουδιστές, μουσικούς. Δεδομένου, μάλιστα, ότι αρκετά από τα πρόσωπα αυτά, τα τελευταία χρόνια, έχουν συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών (Νίκος Καραθάνος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Καρατζάς, Λυδία Φωτοπούλου, Εύα Μανιδάκη, Γιώργος Γλάστρας και άλλοι), ο χώρος της Πειραιώς 260 θεωρήθηκε ο πλέον ενδεδειγμένος για την πραγματοποίηση της έκθεσης, το σώμα της οποίας αποτελούν γύρω στα 30 σκηνοθετημένα πορτραίτα.
Σε ρόλους - έκπληξη που ξαφνιάζουν
Στα έργα της ενότητας που δημιουργήθηκαν ειδικά για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται σε ρόλους - έκπληξη, που ξαφνιάζουν, διασκεδάζουν και συγκινούν τον θεατή. Ο Βασίλης Βρεττός δημιουργεί μικρούς περίκλειστους κόσμους, που αποδομούν τη συμβατή εικόνα των προσώπων, προτείνοντας το καθρέφτισμα μιας άγνωστης πτυχής ή, εν τέλει, «έναν εαυτό μέσα στον εαυτό».
Οι ήρωες της ενότητας, που επιλέχθηκαν για πολλούς διαφορετικούς λόγους από τον καλλιτέχνη και την επιμελήτρια της έκθεσης, επαναδομούν τη συμβατή ταυτότητά τους, σκηνοθετώντας μια επιθυμία, ένα όνειρο ή μια φαντασίωση, που, ενδεχομένως, αποκαλύπτει ένα άγνωστο και σκιώδες κομμάτι της προσωπικότητάς τους στον θεατή.
«Ο γαλλικός όρος “mise en abyme”, που καθιερώθηκε στην τέχνη και τη λογοτεχνία από τον André Gide, σημαίνει “την εικόνα που εμπεριέχεται μέσα στην εικόνα” ή “την πλοκή που εμπεριέχεται μέσα στην πλοκή”, και συνδέεται στην πρωτογενή εκδοχή του με μεσαιωνικά σύμβολα, που απεικονίζουν τη θέση ενός υποκειμένου στην άβυσσο.
Η Λυδία Φωτοπούλου φωτογραφήθηκε στο εργαστήρι κεραμικής της Νίκης Γκόφα.
Με προτίμηση στις αυτοτελείς θεματικές ενότητες
Ιδρυτής της εταιρείας Accent από το 1994, ο Βασίλης Βρεττός δραστηριοποιείται ως εικαστικός φωτογράφος, δουλεύοντας αυτοτελείς θεματικές ενότητες. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάστηκε με το Μουσείο Μπενάκη για την καταγραφή επαγγελμάτων σε όλη τη χώρα (προβιομηχανικών και σύγχρονων), αποτυπώνοντας το αντικείμενο εργασίας, αλλά και τον ανθρώπινο μόχθο.
Ακόμη, έχει συνεργαστεί με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων στη δημιουργία εκδόσεων, με θέμα τα αρχαία μνημεία της Αθήνας, καθώς και για την έκδοση βιβλίου του Δημαρχείου της Αθήνας, με τον Οργανισμό Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας στην καταγραφή των εργασιών αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πόλης και ανάδειξης των μνημείων και σημαντικών κτηρίων της, με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Πειραιώς για τη φωτογράφηση των Μουσείων τους με προβιομηχανικά επαγγέλματα, με το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως για την καταγραφή των εργασιών ανέγερσης και τη μεταφορά και τοποθέτηση των εκθεμάτων και με την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Το 2010, κυκλοφόρησε το φωτογραφικό του λεύκωμα, «Μαρμαροτεχνήτες της Ακρόπολης» (εκδόσεις Άγρα).
Ο εικαστικός και ηθοποιός Αγγελος Παπαδημητρίου, ένα από τα μοντέλα της έκθεσης.
Πληροφορίες
Πειραιώς 260: Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. [email protected]