Η ιστορία του Ηρακλείου Αττικής μέσα από οικογενειακά άλμπουμ

Έκθεση φωτογραφίας στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 08:21
UPD:11:05

1923 - 17 Οκτωβρίου, Παλαιό Ηράκλειο, Εορτή Αγ.  Λουκά (το αυτοκίνητο του Όθωνα Φιξ).

A- A A+

Με σκοπό να «αναβιώσει» την ατμόσφαιρα διαφορετικών εποχών και να «διηγηθεί» την ιδιαίτερη, αλλά άγνωστη στους νέους κατοίκους της, ιστορία της πόλης, η έκθεση «Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής, στη διάρκεια ενός αιώνα (1880 - 1980)», με αδημοσίευτες φωτογραφίες οικογενειακών άλμπουμ, εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, την Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 8 το βράδυ.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο, περιλαμβάνει τριακόσιες ανέκδοτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που «δραπέτευσαν» από οικογενειακά άλμπουμ, και καλύπτουν χρονολογικά εκατό χρόνια ιστορίας και καθημερινής ζωής στο Ηράκλειο Αττικής, από το 1880 έως και τη δεκαετία του 1980. Το υλικό της συνθέτουν η φωτογραφία - «μαρτυρία», η ερασιτεχνική φωτογραφία, αλλά και η φωτογραφία των «ανώνυμων» φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όπως επίσης και των τοπικών επαγγελματιών φωτογράφων (ένας από αυτούς είναι ο Ευθύμιος Καυκάς), που, με την τέχνη τους, ενίοτε και ως «φωτορεπόρτερ», απαθανάτισαν πρόσωπα, γεγονότα, στιγμές και «εισχώρησαν» σε κάθε οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ.

1954. Οδός Αυγής με φόντο την Πεντέλη όταν ακόμα η Αυγής ήταν κτήματα

Συλλογική προσφορά από πρόθυμους ανθρώπους

Μέσα από τις φωτογραφίες, αναδύεται η ιστορία του Ηρακλείου, που είναι συνυφασμένη με την ίδρυση (από τον Όθωνα) της «Στρατιωτικής Αποικίας Ηράκλειον» και, επακόλουθα, τη συνύπαρξη Καθολικών και Ορθοδόξων, με τη διέλευση του τρένου, του περίφημου «θηρίου», με την ύπαρξη και λειτουργία λιγνιτωρυχείων, με τις φωτεινές και σκοτεινές σελίδες των κατοχικών χρόνων, αλλά και με την ανάπτυξη της πόλης, ιδιαίτερα από τα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά.

Ξεχωριστή σημασία έχει το ότι αυτή η έκθεση είναι συλλογική. Δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, αν οι άνθρωποι αυτής της πόλης δεν άνοιγαν πρόθυμα συρτάρια, ντουλάπες και «σεντούκια», για να ανασύρουν τους «προσωπικούς τους, ασπρόμαυρους, κατά κύριο λόγο, θησαυρούς».

1958-1972. ΣΙΝΕ ΗΡΑ - Θερινός κινηματογράφος. Κεντρική πλατεία Ηρακλείου Αττικής

Δέκα θεματικές ενότητες

Το «φωτογραφικό οδοιπορικό» για το Ηράκλειο Αττικής αναπτύσσεται σε δέκα θεματικές ενότητες, με τους ενδεικτικούς τίτλους: «Τα πρώτα χρόνια», «Η πόλη καθώς αλλάζει», «Τα χρόνια της αθωότητας», «Πόλη, πολίτες, πολιτική», «Λιγνιτωρυχεία, δρόμοι του κάτω κόσμου», «Θρησκευτικές τελετές, γιορτές και παραδόσεις», «Καθημερινές στιγμές και σχόλες», «Σχολική ζωή, σχολικές και εθνικές γιορτές», «Αθλητισμός - αθλητικά σωματεία» και «Στο στούντιο».

Την επιμέλεια της έκθεσης, την οποία διοργανώνει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» με την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, έχουν οι Ελένη Γλαρέντζου (εκπαιδευτικός - οδοντίατρος), Δήμητρα Κουντή (δημοσιογράφος) και, από την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος (ιστορικός τέχνης). Η έκθεση «συνοδεύεται» από ένα αναλυτικό «Χρονολόγιο» για την ιστορία του Ηρακλείου Αττικής. Παράλληλα, θα προβάλλονται οι περίπου πεντακόσιες φωτογραφίες, που συλλέχθηκαν για την έκθεση και, ενδεικτικά, σε ειδική προθήκη, κάποιες αυθεντικές.

1966. Μαθητές και  δασκάλα του 6ου δημοτικού Ηρακλείου στο οικόπεδο διπλά από το σχολείο.

Πληροφορίες
Πινακοθήκη Γρηγοριάδη: Μαρίνου Αντύπα 18 - Νέο Ηράκλειο (στάση ΗΣΑΠ: Ηράκλειο Αττικής), τηλ.: 210 2719744. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 10:00 - 15:00 και 18:00 - 21:00, Σάββατο και Κυριακή: 11:00 - 14:00, Δευτέρα: κλειστά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς