Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Πολιτική λύση προκειμένου να προχωρήσει η μερική συμφωνία που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο Brussels Group επιδιώκει το Μαξίμου.
Για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε το απόγευμα τηλεδιάσκεψη μιας ώρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσηςΕυκλείδης Τσακαλώτος είχε προϊδεάσει για τις κυβερνητικές προθέσεις δηλώνοντας στον Guardian ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία στο Brussels Group κι αυτή θα επέλθει μετά από συζητήσεις που θα γίνουν σε «ανώτατο πολιτικό επίπεδο».
Πίσω από τη σημερινή κυβερνητική ρητορική, σύμφωνα με πληροφορίες, κρύβεται η εμμονή του εκπροσώπου του ΔΝΤ στα τεχνικά κλιμάκια σε θέματα που αποτελούν «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας και η εξ αυτού διαπίστωση ότι η σημαντική σύγκλιση που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, «δεν μπορεί να πάει παρακάτω». Συνεπώς για την όποια συμφωνία θα απαιτηθεί η απόφαση σε επίπεδο ηγετών.
Νωρίτερα βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με σκοπό, μέχρι την Κυριακή, να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους».
Την αισιοδοξία του κ. Σακελλαρίδη συμμερίζονται και οι αγορές οι οποίες φαίνεται πως προεξοφλούν ότι Ευρώπη και ΔΝΤ δεν θα διακινδυνεύσουν μια ελληνική χρεοκοπία και ενδεχομένως ένα Grexit.
Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν αποκλείουν εντός των επομένων ημερών και σίγουρα πριν την πιθανή συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη να υπάρξει ένα πρώτο κείμενο από το Brussels Group με τα σημεία εκείνα που δεν υπάρχουν πλέον διαφωνίες ώστε επ’ αυτού να τοποθετηθούν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και η συγγραφή να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με τα πιο ακανθώδη ζητήματα, όσα δηλαδή θα απαιτήσουν πολιτική παρέμβαση.
Οι ίδιοι βέβαια κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν άγνοια για το αν ένα παρόμοιο ενδεχόμενο μπορεί να ξεκλειδώσει την πόρτα της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.
Από την πλευρά της η Κομισιόν,διά στόματος της εκπρόσωπου του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Αννίκα Μπράιτχαρντ, έστειλε το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και χρειάζεται «περαιτέρω πρόοδος» στις τεχνικές διαβουλεύσεις.
«Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να λυθούν» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπράιτχαρντ, ερωτηθείσα για το αν συμμερίζεται η Επιτροπή την αισιοδοξία της Αθήνας.
Τέλος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, σημείωσε πως το Ταμείο επιδιώκει την «ταχύτερη δυνατή» ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους, όμως όπως δεν μπορεί να προβεί σε εικασίες για το πότε θα υπάρξει συμφωνία.