Στα χέρια του Πρωθυπουργού η διαπραγμάτευση

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 17:23
UPD:28/05/2015 09:33
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Πρωθυπουργός (φωτ. αρχείου) επιδιώκει, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τις Βρυξέλλες και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, να παρεμβαίνει στη διαδικασία και να δίνει λύσεις όπου και όταν χρειάζεται. Παράλληλα θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται η χώρα μας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σχολιάζοντας τη σημερινή συνεδρίαση του Brussels group στις Βρυξέλλες, σημειώνουν ότι «είναι σημαντική» επειδή «ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement)».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο ΥΠΟΙΚ όπου συνεδριάζει η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Πρωθυπουργός επιδιώκει, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τις Βρυξέλλες και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, να παρεμβαίνει στη διαδικασία και να δίνει λύσεις όπου και όταν χρειάζεται. Παράλληλα θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης και μέλη της Επιτροπής διαπραγμάτευσης.

EURONEWS

Το πρωί ο κ Τσίπρας είχε νέα, τη δεύτερη τα τελευταία 24ωρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζάκ Λιού, λίγο πριν τη σύνοδο τον G7 στη Δρέσδη της Γερμανίας, με τον κ. Λιού να διαβεβαιώνει τον κ. Τσίπρα ότι αφενός οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προτρέπουν όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία και αφετέρου τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι μια ενδεχόμενη ρήξη θα προκαλέσει άμεσα προβλήματα στην Ελλάδα και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Στελέχη της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τις δύο τηλεφωνικές επαφές που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ σημείωναν με νόημα πως «αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία του ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία».

Τα ίδια στελέχη επαναλαμβάνουν πως ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να φτάσει μέσα στις επόμενες ημέρες σε μια συμφωνία και είναι πλέον στα χέρια των θεσμών να υπάρξει μία θετική κατάληξη. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή