Το νέο θεσμικό πλαίσιο περί αυτοδίκαιης ή δυνητικής θέσης σε αργία και περί επιβολής της ποινής της οριστικής παύσης σε δημόσιους υπαλλήλους ορίζεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με την εφαρμογή του νέου νόμου, τίθενται σε αργία:
-
Ο υπάλληλος ο οποίος στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία, ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκε με εγγύηση.
-
Ο υπάλληλος στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης. Η αργία αρχίζει από την κοινοποίηση της πειθαρχικής απόφασης και λήγει την τελευταία ημέρα της προθεσμίας άσκησης προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή την ημέρα που δημοσιεύθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφόσον έχει ασκηθεί προσφυγή.
-
Ο εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδίκαια στα καθήκοντά του εάν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο έχει τεθεί σε αργία. Η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία ή επανόδου εκδίδεται από το αρμόδιο για τον διορισμό όργανο.
Επιπλέον, αν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος μπορεί να τίθεται σε αργία ο υπάλληλος, κατά του οποίου:
-
Εχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα το οποίο μπορεί να επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία. Ειδικά, προκειμένου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ο υπάλληλος μπορεί να τίθεται σε αργία εφόσον έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο για το αδίκημα αυτό.
-
Εχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα το οποίο μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης.
-
Υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για έκνομη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή αρμόδιου επιθεωρητή.
Καθαρίστριες
«Τα σύμβολα γράφουν την ιστορία και όχι οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών», τόνισε ο Νίκος Βούτσης απευθυνόμενος στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι, στο «στρατηγείο» τους, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, όπου συγκεντρώθηκαν για να εορτάσουν την επαναπρόσληψή τους.
Αναφερόμενος στις πολύμηνες διεκδικήσεις τους, ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε λόγο για έναν αγώνα δίκαιο κοινωνικά και «με ηθικό πλεονέκτημα απέναντι σε ανάλγητες κοινωνικές πολιτικές». «Δώσατε μία ψηφίδα αγώνα, συνέπειας, με ιστορική διάσταση», συμπλήρωσε.
Σε δηλώσεις του, είπε ότι η κυβέρνηση έχει «μεγάλο φορτίο ευθύνης» για να μπορέσει να μείνει στο τιμόνι της διακυβέρνησης και να συνεχίσει να αποκαθιστά όσους τα τελευταία χρόνια απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψή τους, έστησαν ένα μικρό πάρτι, στο οποίο βρέθηκαν και υπουργοί της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έφτασε στο υπουργείο με δύο κουτιά γλυκά, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.