Κρίσιμο τριήμερο εν όψει Eurogroup

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2015 11:15
UPD:11:18
European Union/Zucchi Enzo
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ένα κρίσιμο 72ωρο ξεκινά από σήμερα μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπου θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό αν κυβέρνηση και θεσμοί θα φτάσουν στην πολυπόθητη «έντιμη συμφωνία».

Στις Βρυξέλλες συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς η διαβούλευση στο Brussels Group. Κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group όπου οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργο Χουλιαράκη, για την πρόοδο στο Brussels Group και θα στείλουν το ανάλογο σήμα στους ΥΠΟΙΚ.

Στόχος της Αθήνας είναι τη Δευτέρα να καταρτισθεί μια δήλωση στο Eurogroup που θα αναγνωρίζει πως οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο. Όπως συμφωνούν και οι δύο πλευρές τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα δεν επαρκούν. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, τα σημεία σύγκλισης πλέον είναι τόσο πολλά που μπορούν να επιτρέψουν την ΕΚΤ να «λύσει το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, ώστε η συνέχιση των συνομιλιών να μη γίνεται σε συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας».

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος πριν από την συνεδρίαση της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, περιέγραψε χθες, μιλώντας στο συνέδριο «European Business Summit», τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμπτωση απόψεων, σύμφωνα πάντα με τον ΥΠΟΙΚ, υπάρχει μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η Ελλάδα οφείλει να μην χρειαστεί να ξαναδανειστεί για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ότι το δημόσιο χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αναδιαρθρωθεί, ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει ανάγκη από ανανέωση, ενώ οι εισπρακτικές αρχές πρέπει να αποδεσμευτούν από την επιρροή πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα θα έρθει στη Βουλή όταν και εφόσον συμφωνηθεί με τους θεσμούς και λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, ενώ η εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξουν εντός του κυβερνητικού μπλοκ έντονες αντιδράσεις, επειδή οι πάντες κατανοούν ότι «η κυβέρνηση δεν έχει εντολή εξόδου από το ευρώ».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή