ΕΝΦΙΑ και... επανάσταση

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Η αλήθεια είναι ότι καθυστερούμε, πολύ και επικίνδυνα. Και η αλήθεια, όπως έλεγε ο Ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας, απεχθάνεται την καθυστέρηση.

Αρα όσο καθυστερούμε αποφεύγουμε τις αλήθειες. Και τις αποφεύγουμε, κακά τα ψέματα, γιατί δεν υπάρχει το πολιτικό θάρρος να ειπωθούν έξω από τα δόντια, αφού το κόστος είναι τεράστιο - και έτσι πρέπει να βρεθούν τρόποι να χρυσωθεί το «χάπι».

Πάντα βέβαια υπάρχει και ο κίνδυνος οι πραγματικές αλήθειες να μην ειπωθούν ποτέ, να βρεθούν τρόποι να κατηγορηθούν άλλοι για τυχόν αδιέξοδα σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, ώστε εμείς νίπτοντας τας χείρας μας να αποτάξουμε κάθε ευθύνη, ευελπιστώντας στη σωτηρία ημών.

Αν σβήσουμε από το μυαλό μας την τελευταία εκδοχή, της «πολιτικής αυτοκτονίας» της κυβέρνησης, η οποία θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί μια νέα κυβέρνηση, που δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για τις αμαρτίες του παρελθόντος, δεν τολμά να πει αλήθειες…

Και φυσικά το ερώτημα γεννάται διότι, όσο καθυστερεί να το κάνει, όσο απομακρύνεται η περίοδος χάριτος και η… ελπίδα, τόσο εις βάρος της θα γυρνούν οι καθυστερήσεις. Η μόνη λογική -και καλόπιστη- εξήγηση η οποία θεωρώ ότι υπάρχει είναι ότι με την ανάληψη της εξουσίας η νέα κυβέρνηση συνειδητοποίησε ξαφνικά πόσο σκληρές και καυτές είναι οι αλήθειες οι οποίες πρέπει να ειπωθούν, που χρειάστηκε χρόνο για να συνέλθει από το σοκ.

Δεν είναι καθόλου εύκολο, άλλωστε, από την «επαναστατική» αντιπολίτευση και άρνηση των πάντων, να αλλάξεις «κοστούμι» ξαφνικά…

Επιτέλους όμως τώρα, έπειτα από ένα τρίμηνο, αρχίζει σιγά σιγά να συνειδητοποιεί ότι οι αλήθειες πρέπει να ειπωθούν, όσο πόνο κι αν προκαλούν.

Αλλωστε και ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνέντευξή του, έδειξε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον αντιληφθεί πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να «κρυφτούν» οι αλήθειες.

Ετσι, οι αλήθειες, με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, άρχισαν να ξεδιπλώνονται. Και η πρώτη και βασική, αλλά επώδυνη για τον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι ότι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπαίνει στον «πάγο», διότι, πολύ απλά, 12 δισ. ευρώ που κοστίζει -βάσει των υπολογισμών μάλιστα των κυβερνητικών στελεχών- δεν υπάρχουν ούτε σε όνειρο!  Ολες πλέον οι εξαγγελίες, στο βάθος της…. τετραετίας, καλά να είμαστε.

«Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνεπώς και (η αύξηση) του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016», και έτσι το νερό μπαίνει σιγά σιγά στο αυλάκι, αφού το ασφαλιστικό και το εργασιακό θα ανοίξουν λίγο αργότερα….

Η λύση επομένως είναι κοντά, καθώς η συνειδητοποίηση της αλήθειας είναι το πρώτο βήμα και δεν χρειάζονται «ενοχές» ή ιδεολογικές προκαταλήψεις, αφού, με «άλλοθι» τον Λένιν, «μόνο η αλήθεια είναι επαναστατική»!

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή