Ανησυχία σε ΟΗΕ και Ερυθρό Σταυρό για τα νέα αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 22:48
UPD:23/04/2015 09:31
REUTERS/STRINGER

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάλεσε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν τη διανομή προμηθειών και να σεβαστούν το δίκαιο του πολέμου που προστατεύει τους πολίτες.

A- A A+

Την ανησυχία του για τα νέα αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη εξέφρασε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τονίζοντας πως ελπίζει πως οι μάχες θα τερματιστούν σύντομα.

«Όταν διάβασα τις αναφορές ότι οι μάχες συνεχίζονται, ένιωσα μεγάλη ανησυχία σχετικά με αυτό το γεγονός», δήλωσε ο στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι θα υπάρξει τερματισμός των μαχών όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τονίζει πως η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι «ολέθρια».

Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη ότι θα τερματίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις προσέφερε μια «αχτίδα ελπίδας», αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί, δήλωσε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, υπεύθυνος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για την περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

EURONEWS

 «Οι παράπλευρες απώλειες που έχουν καταγραφθεί σε ανθρώπινες ζωές και σε περιουσίες από τις αεροπορικές επιθέσεις, αλλά και οι χερσαίες μάχες είναι απολύτως σοκαριστικές, ιδιαίτερα στις πόλεις Σαναά, Άντεν, Ταϊζ και Μαρίμπ», δήλωσε ο κ. Μαρντίνι, έπειτα από τριήμερη επίσκεψή του στην Υεμένη.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάλεσε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν τη διανομή προμηθειών και να σεβαστούν το δίκαιο του πολέμου που προστατεύει τους πολίτες.

 Ο κ. Μαρντίνι δήλωσε επίσης πως η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την μέρα στην πρωτεύουσα Σαναά σημειώνοντας πως «η κατάσταση θα πάει από το κακό στο χειρότερο σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα». Τα τρόφιμα, το νερό, τα καύσιμα και τα φάρμακα λιγοστεύουν και οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

 «Η Σανναά δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα για εννέα ολόκληρες μέρες. Η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σημαίνει και διακοπή νερού», τόνισε, προσθέτοντας πως οι μάχες έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

 Ερωτηθείς σχετικά με τους περιορισμούς στην εισαγωγή φαρμάκων, δήλωσε «έχουμε δεσμευτεί μέσω του διαλόγου με όλες τις πλευρές να διευκολύνουμε τη διανομή των φαρμάκων για τους χρόνια πάσχοντες, τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, βρίσκονται στο λιμάνι του Άντεν».

 Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για οικονομική βοήθεια προκειμένου να διανείμει τρόφιμα σε 20.000 οικογένειες τους επόμενους τρεις μήνες, με τον προϋπολογισμό της για το 2015 για την Υεμένη να ανέρχεται στο ποσό των 47 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή