Μάχη σε πολλά μέτωπα για την κυβέρνηση

Διαπραγματεύσεις, αποφυλάκιση Σ. Ξηρού και ρευστότητα
Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015 20:31
UPD:20:35
INTIME NEWS/© European Union

Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα καλείται να δώσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

A- A A+

Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα καλείται να δώσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με τη διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές στο πιο κρίσιμο στάδιο, το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης και το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού «ανοίγει» ένα ακόμη μέτωπο, αυτή τη φορά με τις ΗΠΑ.

Η σημερινή «διπλωματική» έκφραση ότι «η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού η οποιοδήποτε άλλου που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών θα είναι μια εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια "unfriendly action" για τις ΗΠΑ», την οποία χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση που θα έχουν στις 20:45 ώρα Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζόν Κέρι.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει την αμερικανική πλευρά με το επιχείρημα πως δεν πρόκειται για αποφυλάκιση αλλά για κατ’ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι» και ότι ήδη έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού, ενώ εκκρεμούν ακόμη 197 καταδίκες για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι την προηγούμενη Πέμπτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για το θέμα του Σ. Ξηρού.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «ανοίγει» νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με τους δημάρχους, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του ΥΠΟΙΚ, με την οποία καθίσταται υποχρεωτική διά νόμου η μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έτσι, ώστε αυτά να περάσουν στα ταμεία του Δημοσίου σε μορφή repos.

Η απόφαση και κυρίως ο τρόπος (με ΠΝΠ) πιστοποιεί το δραματικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, με δεδομένο ότι η ίδια η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την πράξη της επικαλείται «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στο τελικό στάδιο και τις πιέσεις να εντείνονται εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις προς την κατεύθυνση αναζήτησης μιας «έντιμης συμφωνίας» με εταίρους και δανειστές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

    

  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή