Εκτελεστική πράξη με την οποία χαρακτηρίζει τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη τρομοκράτες εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση.
Εκτελεστική πράξη με την οποία χαρακτηρίζει τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη τρομοκράτες εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την πράξη αυτή, μπλοκάρουν περιουσιακά στοιχεία και παγώνουν λογαριασμοί του Ξηρού και του Μαζιώτη που τυχόν βρίσκονται στο αμερικανικό έδαφος.
Η κίνηση αυτή γίνεται μία μέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, εξέφρασαν εντονότατη δυσφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει τη μετατροπή του εγκλεισμού σε κατ’ οίκον περιορισμό για κρατουμένους που έχουν πολύ σοβαρές ασθένειες, επισημαίνοντας ότι τυχόν απελευθέρωση του καταδικασμένου για συμμετοχή στη 17Ν Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια.
Την κίνηση σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μαρί Χαρφ, η οποία ανέφερε ότι η διαδικασία χαρακτηρισμού των Χριστόδουλου Ξηρού και Νίκου Μαζιώτη ως τρομοκράτες ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες, χωρίς να συνδέεται άμεσα με το νέο νομοσχέδιο.
«Πιστεύουμε ότι όσο αυτά τα δύο πρόσωπα βρίσκονταν εκτός φυλακής συνέχιζαν την τρομοκρατική τους δραστηριότητα», πρόσθεσε η κ. Χαρφ, εκφράζοντας την ανησυχία της για τη νέα ελληνική νομοθεσία.
Oι ανησυχίες των ΗΠΑ για το θέμα του Σάββα Ξηρού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του επίμαχου νόμου δήλωσε πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε Έλληνες ανταποκριτές μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.
Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι κανείς από τους καταδικασθέντες που εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος, υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του, υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νόμος.
Όπως είπε, εξήγησε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι ο νόμος ήταν απαραίτητος, δεδομένου ότι υπάρχουν 11 καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές. Υπογράμμισε ακόμη ότι «υπάρχουν πάντα τα ανθρώπινα ζητήματα», στα οποία η χώρα θα πρέπει να ανταποκριθεί με ανθρωπιστική ευαισθησία.
«Πρόκειται για έναν νόμο που προβλέπει διαδικασίες, ιατρικό επιτελείο που θα διερευνήσει την κατάσταση των φυλακισμένων, υπάρχει μια δικαστική επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει αν μπορεί αυτό να γίνει ή όχι, υπάρχει ένα βραχιόλι το οποίο έχει μια συγκεκριμένη τεχνική, και μάλιστα του είπα ότι αν έχουν καλύτερη τεχνική εκείνοι θα μπορούσαμε να τη δούμε», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα ότι η τυχόν απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα αποτελούσε μια εχθρική ενέργεια, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «η μελέτη του νόμου θα έδινε μια διαφορετική απάντηση».
Νωρίτερα, ο κ. Κέρι είχε εκφράσει τον προβληματισμό της αμερικανικής κυβέρνησης για την επίμαχη διάταξη, επισημαίνοντας ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή.