Toυ Στέλιου Παπαπέτρου
Η συμφωνία όλων των εμπλεκομένων μερών, υπουργείου Εργασίας – εργοδοτικών οργανώσεων – ΓΣΕΕ, στη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων, αλλά και οι προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για μείωση του μη μισθολογικού κόστους καθώς και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τον ρόλο του ΟΜΕΔ και τη διαδικασία επαναφοράς των τριετιών, ήταν τα κεντρικά θέματα που κυριάρχησαν στην πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «εμείς εμμένουμε στη λογική του κοινωνικού διαλόγου σε αντίθεση με αυτό που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, οπότε μονομερώς αποφάσιζαν και έκαναν πράξη τη βίαιη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι πάγια θέση της Γενικής Συνομοσπονδίας είναι η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού μαζί με τις ωριμάνσεις και τα επιδόματα πολυετίας στην προ του μνημονίου κατάσταση, δηλαδή στα 751 ευρώ.
Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως «παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτείνει ένα μεταβατικό διάστημα, που φτάνει μέχρι το 2016, εμείς θεωρούμε ότι κυρίως στο σημείο που αφορά στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως συμβατό μ’ αυτά που διεκδικούσαν και διεκδικούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οφείλω όμως να πω για ακόμη μία φορά, γιατί έχω ξανακάνει δηλώσεις και δεν θέλω να αφίσταμαι, ότι πεδίο για να κρίνουμε τα πάντα είναι η εφαρμογή, είναι η νομοθέτηση και η υλοποίηση γιατί ακόμη βρισκόμαστε στο επίπεδο των προθέσεων και των εξαγγελιών».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, μετά τη συνάντηση προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είναι θετικό ότι ξεκίνησε και πάλι ο κοινωνικός διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις που επιτρέπει στους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουμε την σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς επίσης μετά την άπαξ νομοθετική παρέμβαση, να σχεδιάσουμε σε αυτοτελές κείμενο, χωρίς παραπομπές, τις σοβαρές αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα».
Ο κ. Γιάννης Ρέτσος που συμμετείχε στη συνάντηση ως εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ, έθεσε θέμα μείωσης των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες όπως ανέφερε «σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη και από τις υψηλότερες μεταξύ 35 χωρών μελών του διεθνούς οργανισμού. Επίσης, ο κ. Ρέτσος επεσήμανε πως ο τουριστικός κλάδος δίνει αμοιβές πάνω από τα 751 ευρώ».
Το υπόμνημα του ΠΑΜΕ και η ολιγόλεπτη διακοπή της συνάντησης
Η συνάντηση διακόπηκε για περίπου 10 λεπτά, όταν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ μπήκαν στην αίθουσα της συνάντησης για να καταγγείλουν ως προσχηματικό τον κοινωνικό διάλογο και ζήτησαν από τον υπουργό εργασίας την «εδώ και τώρα» επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας απαντώντας στους συνδικαλιστές, οι οποίοι προσήλθαν στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν ο κοινωνικός διάλογος, ανέφερε ότι «ορισμένα συνδικάτα, κάποια σωματεία, θεωρούν αυτή τη στιγμή που ξαναπαίρνει εμπρός ο κοινωνικός διάλογος, που υπάρχει μια αποφασιστική στάση της κυβέρνησης να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι φωνή, δικαιώματα, όπλα, να παρέμβουν και να μας καταθέσουν τις απόψεις τους. Τους δεχτήκαμε. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω αν τελικά αυτός ο τρόπος της παρέμβασης βοηθά κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουν όλοι ότι είναι αναγκαίο, να προχωρήσουμε δηλαδή στις συγκεκριμένες αλλαγές, ή τελικά δεν είναι και τόσο χρήσιμη μια τέτοιου είδους παρέμβαση».