Σε εξέλιξη η συνάντηση του υπ. Εργασίας με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων

Ολιγόλεπτη διακοπή από παρέμβαση σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ
Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 12:45
UPD:12:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
A- A A+

Του Στέλιου Παπαπέτρου

Στον τέταρτο όροφο του υπουργείου Εργασίας ξεκίνησε μετά από πέντε χρόνια ο κοινωνικός διάλογος των εργοδοτικών οργανώσεων, της ΓΣΕΕ και του υπουργείου Εργασίας για την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς και για την επαναφορά της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα παρουσιάσει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες που αφορούν στην επαναφορά, σε δύο στάδια, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση του Π. Σκουρλέτη, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 650 ευρώ από την 1-10-15 και στα 751 ευρώ μικτά από την 1-7-2016. Ο κατώτατος μισθός θα ισχύσει για όλους του εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, που αμείβονται με τους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του διαλόγου ομάδα συνδικαλιστών από διάφορες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, μπήκαν μέσα στην αίθουσα της συνάντησης και κατήγγειλαν ως προσχηματικό τον κοινωνικό διάλογο, ενώ ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας την άμεση επαναφορά με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων έδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματα τους στον υπουργό Εργασίας και στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και στη συνέχεια αποχώρησαν.

EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Εργασίας από συνδικάτα και ομοσπονδίες του ΠΑΜΕ.

Ο τριμερής διάλογος συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα. Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους μετά την αποχώρηση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «μετά από πέντε χρόνια διακοπής κάθε μορφής διαλόγου καλέσαμε τους κοινωνικούς εταίρους για να παρουσιάσουμε τις πρωτοβουλίες μας».

«Εμείς εμμένουμε στη λογική του κοινωνικού διαλόγου σε αντίθεση με τις μνημονιακές κυβερνήσεις που αποφάσιζαν μονομερώς. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη. Καμία άποψη δεν φιμώθηκε, όλες οι γνώμες είναι σεβαστές», συνέχισε, για να προσθέσει: «Ορισμένοι εκπρόσωποι συνδικάτων θεωρούν ότι σε αυτή τη στιγμή που αρχίζει ξανά ο κοινωνικός διάλογος , να παρέμβουν . Τους δεχτήκαμε. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν τελικά αυτός ο τρόπος της παρέμβασης βοηθάει να προχωρήσουμε ή δεν είναι και τόσο χρήσιμη μια τέτοιου είδους παρέμβαση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή