Ιράν κατά Ερντογάν για την Υεμένη

«Κάποιοι έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές με τις υπεροπτικές πολιτικές τους»
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 19:02
UPD:19:13

«Θα ήταν καλύτερα εάν εκείνοι που έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές με τα στρατηγικά τους λάθη και τις υπεροπτικές πολιτικές τους υιοθετούσαν υπεύθυνες πολιτικές», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Για υποδαύλιση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Απέκρουσε παράλληλα τις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου ότι το Ιράν προσπαθεί να κυριαρχήσει στην περιοχή.

«Θα ήταν καλύτερα εάν εκείνοι που έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές με τα στρατηγικά τους λάθη και τις υπεροπτικές πολιτικές τους υιοθετούσαν υπεύθυνες πολιτικές», επισήμανε ο κ. Ζαρίφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, όλες οι χώρες πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης της σταθερότητας και της πρόληψης της εξάπλωσης της ανασφάλειας στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Ζαρίφ, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στην Ελβετία.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την Πέμπτη την υποστήριξή του στη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη εναντίον των ιρανόφιλων σιιτών ανταρτών Χούδι και επισήμανε ότι οι σχέσεις των ανταρτών με την Τεχεράνη αποτελούν ένδειξη των φιλοδοξιών που έχει το Ιράν για την περιοχή.

«Το Ιράν επιχειρεί να κυριαρχήσει στην περιοχή. Αυτό έχει αρχίσει να ενοχλεί εμάς, τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου. Αυτό πραγματικά δεν είναι ανεκτό και το Ιράν πρέπει να το κατανοήσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ιρανικές δυνάμεις δρουν στην Υεμένη, λέγοντας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ότι «το Ιράν και οι τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να αποσυρθούν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή