Υεμένη: Υλική υποστήριξη στον συνασπισμό που μάχεται τους Χούτι σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 21:48
UPD:27/03/2015 11:14
REUTERS/MOHAMED AL-SAYAGHI

Ο Λευκός Οίκος είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ συντονίζουν τις ενέργειές τους με το Ριάντ προκειμένου να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη και πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

A- A A+

Το ενδεχόμενο να παράσχουν εναέριο ανεφοδιασμό σε καύσιμα και να στείλουν αεροσκάφη - ραντάρ για να βοηθήσουν τον συνασπισμό, επικεφαλής του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία, στις επιχειρήσεις του στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Το θέμα αυτό «είναι στο τραπέζι, το συζητάμε», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Λευκός Οίκος είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ συντονίζουν τις ενέργειές τους με το Ριάντ προκειμένου να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη και πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσε απόψε ότι το Ριάντ δεν σχεδιάζει μια χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη, ωστόσο εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο ο στρατός είναι σε ετοιμότητα.

Ο Άχμεντ Ασίρι συμπλήρωσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των Χούτι μέχρι να λήξει η επιχείρηση.

Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παράσχει βοήθεια στους αντάρτες, τόνισε.

Στο μεταξύ, O Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις «δραστηριότητες του Ιράν» στην Υεμένη.

«Ανησυχούμε για τις ιρανικές δραστηριότητες στην Υεμένη και τις πληροφορίες περί μεταφοράς όπλων από το Ιράν τα οποία συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση και στην απειλή που υφίσταται εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης» δήλωσε ο Άλιστερ Μπάσκεϊ, ο εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC).

EURONEWS

Η επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, με τη στήριξη σε υλικοτεχνικό επίπεδο των ΗΠΑ, προκάλεσε την οργή της Τεχεράνης, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι προσφέρει υποστήριξη στους σιίτες Χούτι που αμφισβητούν την εξουσία του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί καταδίκασε σήμερα «τη στρατιωτική επίθεση» εναντίον της Υεμένης κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ερωτηθείς σχετικά πριν από λίγες ημέρες, ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του Μπαράκ Ομπάμα είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δε διέθεταν στοιχεία που επέτρεπαν να εδραιωθεί η άποψη ενός «είδους ελέγχου που ασκούν οι Ιρανοί αξιωματούχοι στους μαχητές Χούτι».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η υποστήριξη που παρέχει το Ιράν στους σιίτες αντάρτες έχει «χωρίς καμία αμφιβολία» συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης της Υεμένης. Η Τεχεράνη είχε καταδικάσει αμέσως αυτές τις δηλώσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή