Απέσυρε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία η Πρόεδρος της Βουλής μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 14:28
UPD:18:16
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
A- A A+

Απέσυρε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου την πρότασή της για ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεώρησαν ότι υιοθετεί σχετική πρόταση της Χρυσής Αυγής.

«Διαπιστώνω ότι κάποιοι πάνε να διαστρεβλώσουν τη θέση μου και για αυτό αποσύρω την πρόταση» είπε η Πρόεδρος της Βουλής, καλώντας όσους αποχώρησαν να προσέλθουν να ψηφίσουν με κανονική ψηφοφορία ώστε «να αποδείξουν ότι η στήριξη στο νομοσχέδιο που εκφράστηκε δεν είναι στα λόγια». 

Δικαιολογώντας την πρότασή της, τόνισε ότι έκρινε πως ήταν πολύ σημαντικό και αναγκαίο, η ευρύτατη πλειοψηφία που στήριξε αυτό το νομοσχέδιο να καταγραφεί με ονομαστική ψηφοφορία. Ωστόσο, όπως είπε, κάποιοι θέλησαν να δώσουν άλλη ερμηνεία και άλλο περιεχόμενο.

Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του με την κανονική διαδικασία, δηλαδή κατά πλειοψηφία διά ανατάσεως, των χεριών.

Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε χθες Τρίτη αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου ο Εισαγγελέας των φυλακών να «υποχρεωθεί» να δώσει άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της. Όμως ούτε και σήμερα ο Εισαγγελέας έδωσε άδεια στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να μη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των αιτούντων Βουλευτών (που πρέπει να είναι 15).

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Όμως η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε η ίδια την πρόταση για ονομαστική, αξιοποιώντας σχετική πρόνοια του Κανονισμού (άρθρο 72 παρ. 1, εδάφιο 3) που ορίζει ότι η συνεδρίαση διακόπτεται και διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία αν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών ή αν «η πρόταση προέρχεται από τον Πρόεδρο».

«Ντροπή» φώναζε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι η Πρόεδρος της Βουλής υιοθετεί την πρόταση της Χρυσής Αυγής.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σε ανακοίνωσή της, η Κ.Ο. του ΚΚΕ σημείωνε:

«Η Χρυσή Αυγή αξιοποιώντας την στάση της Προέδρου της Βουλής, κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που ήδη έχει δηλώσει ότι ψηφίζει ΠΑΡΩΝ επί της αρχής, στο συζητούμενο νομοσχέδιο, δεν θα συμμετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία που μεθοδεύθηκε για να δώσει άλλοθι στην παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ.

Η Κυβέρνηση πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, που σχεδιασμένα καλλιεργούν κλίμα ανοχής για την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης τόνισε ότι «η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συμπαγώς και ομόθυμα, είναι απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα που λέγεται Χρυσή Αυγή. «Με βάση το Σύνταγμα και τον νόμο, πρέπει να κριθεί η δραστηριότητά της και η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί και όλα να κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να εγείρονται ζητήματα και να δημιουργούνται εντυπώσεις επιλεκτικών ευαισθησιών που μπορεί να επηρεάζουν τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

Κ. Καραγκούνης: Ευτελίζει το Κοινοβούλιο η Ζ. Κωνσταντοπούλου

Επικριτικός απέναντι στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή την πρότασή της για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία τελικά αποσύρθηκε μετά τη θύελλα αντιδράσεων.

Ο κ. Καραγκούνης κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής ότι «η συμπεριφορά της προκαλεί τους πάντες και ευτελίζει το Κοινοβούλιο», χαρακτηρίζοντας την πρωταγωνίστρια στη μετατροπή της Βουλής σε θέατρο του παραλόγου.

«Γίναμε και πάλι μάρτυρες ενός συνεχούς φλερτ και μιας συστηματικής υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής από την κ. Κωνσταντοπούλου», σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Καραγκούνης.

Σφοδρή επίθεση Ευ. Βενιζέλου στην Πρόεδρο της Βουλής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την Πρόεδρο της Βουλής .

Όπως είπε, «δεν θεωρεί πως το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει ψηφιστεί επί της αρχής» ενώ κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου πως «θέλει πολιτικά να ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή και να τη θέσει υπό την αιγίδα και προστασία της».

«Παραβιάζετε ασύστολα τον Κανονισμό και ευτελίζετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Καταστρέφετε τις προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης, οργανωμένα τροφοδοτείτε συγκρούσεις» είπε απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:

«Θυσιάσατε το θέμα της συναίνεσης στον βωμό της δικής σας επίμονης σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με τη Χρυσή Αυγή (...) Δεν προσφέρετε υπηρεσία πουθενά, ούτε στο κόμμα σας, ούτε στην κυβέρνηση, τη Βουλή και τη χώρα. Σας καλώ να καταλάβετε πως αυτού του είδους οι προκλητικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές απ' την αντιπολίτευση, αλλά θεωρώ και απ' όλο το Κοινοβούλιο. Φτάνουμε σε πρωτοφανή φαινόμενα θεσμικής γελοιοποίησης και είστε προσωπικά υπεύθυνη και υπόλογη για την κατάσταση αυτή».

«Επειδή ήταν εντελώς προσωπική η απεύθυνσή σας και επειδή απ' την έδρα δεν μου επιτρέπεται να σας απαντήσω για προσωπικά θέματα, θα περιοριστώ να σας πω πως ήσασταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είχε γενικό γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο- και ήσασταν μεταξύ εκείνων που αρνήθηκαν τη συζήτηση για τα θέματα για τα οποία προφασίζεστε πως κόπτεστε» απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ζήτησα αμέσως την αποπομπή του κ. Μπαλτάκου από τον πρωθυπουργό και τον απέπεμψε» ανταπάντησε ο Ευ. Βενιζέλος.

-«Σύμφωνα με τις δηλώσεις Μπαλτάκου, ο ίδιος παραιτήθηκε και ουδείς τον απέπεμψε» επανήλθε η πρόεδρος της Βουλής.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος παρατήρησε πως «ιστορικά, δεν έχει καταγραφεί ποτέ πρόεδρος της Βουλής να έχει μέσα σε δύο μήνες συσσωρεύσει την οργή και τον θυμό της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου».

«Διακόπτετε τη διαδικασία την ώρα που μιλά ο πρωθυπουργός, δεν δίνετε τον λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δίνετε το δικό σας θεώρημα, βγαίνετε έξω, κάνετε τις διαβουλεύσεις σας, καταλαβαίνετε το λάθος σας, έρχεστε να επανορθώσετε και τα κάνετε ακόμα χειρότερα. Δεν δώσατε τον λόγο στον πρόεδρο του Ποταμιού» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος υπενθύμισε πως η ΝΔ έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου. «Μη διανοηθείτε πως η ΝΔ δεν ψηφίζει. Η θέση μας είναι εξακριβωμένη απ' όλους- αλλά θέλουμε να τηρηθεί η διαδικασία επί της αρχής, να ψηφίσουν τα κόμματα και μετά να μπούμε στα άρθρα».

«Αν θεωρείτε πως ευτελίζεται το Κοινοβούλιο όταν διεξάγονται ψηφοφορίες με όλους τους βουλευτές μέσα, και με καλείτε στο "φυσιολογικό" επειδή δεν κάναμε ψηφοφορία επί της αρχής στις 2 τα μεσάνυχτα με έξι βουλευτές μέσα στην αίθουσα, όπως συνέβαινε παλαιότερα, δεν θα επιστρέψουμε σ' αυτό» απάντησε η πρόεδρος της Βουλής.

«Η ψηφοφορία επί της αρχής ήταν προγραμματισμένη για τις 12. Ζητήσατε τον λόγο στη 1.30, την ώρα που ο αντιπρόεδρός σας μου είχε πει πως είχατε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αν όμως θέλετε να καταγραφεί η θετική σας ψήφος -και το ίδιο ισχύει για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι- θα προσμετρηθεί στην πλειοψηφία» συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, όσο για τον Σταύρο Θεοδωράκη, είπε πως «ο πρόεδρος του Ποταμιού δεν μου είχε ζητήσει τον λόγο».

«Δύο φορές ζήτησε το λόγο ο πρόεδρός μας, Σταύρος Θεοδωράκης- και αν παραχώρησε τη θέση του στον κ. πρωθυπουργό, ευλόγως θα έπρεπε να μιλήσει μετά» απάντησε αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

«Δεν είναι δυνατό να μπλέκουμε σε μια τέτοια αέναη συζήτηση επί των διαδικασιών, άλλες φορές η πρόεδρος να λέει πως πρέπει να γίνει συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, παρότι δεν προβλέπεται απ' τον Κανονισμό, και άλλες φορές να επικαλείται τον Κανονισμό» συνέχισε ο κ. Θεοχάρης.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρατήρησε πως «εφόσον δεν τηρήθηκε η ώρα για την ψηφοφορία και ήρθε ο κ. πρωθυπουργός, δεν είναι δυνατόν διαδικαστικά να χωριζόμαστε και να χαλάμε την εικόνα της Βουλής». «Οι πολίτες γνωρίζουνε πως διαφωνούμε. Ας μας δούνε μια φορά να συμφωνούμε σε κάτι σοβαρό, σε κάτι θετικό, που να στέλνει και ένα μήνυμα στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

Ο κ. Μεϊμαράκης έψεξε, επίσης, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για το ότι δεν έδωσε τον λόγο στον Κωστή Χατζηδάκη για προσωπικό ζήτημα που τον αφορούσε («υποκλοπή της σφραγίδας του ΟΟΣΑ» του είχε καταλογίσει ο Νίκος Φίλης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ) και παρατήρησε πως «ο πρωθυπουργός ήρθε στη Βουλή και αυτό τον τιμά, σημειώνοντας «δεν νομίζω, όμως, πως δεν ήθελε να ακούσει τους υπόλοιπους προέδρους και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους».

Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου προκειμένου να υπάρξει συζήτηση, καθώς «μέχρι σήμερα μας έχει κοινοποιηθεί μονάχα ένα πεντασέλιδο non paper». «Θα μας το δώσετε το κείμενο με την υπογραφή του υπουργού- να το ξέρουμε; Το γεγονός ότι δεν κατατίθεται, δεν γεννά και αυξάνει υποψίες πως υποκρύπτει αστερίσκους;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε με τη σειρά του πως ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία έχουν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. «Πήρα τον λόγο για να πω πως εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση σ' αυτήν την πορεία και τη διαπραγμάτευση, εφόσον βεβαίως δεν κινδυνεύσει η χώρα. Και επειδή μπορεί να υπάρχουν κάπου αλλού πονηρές σκέψεις, δεν σας επιτρέπω να πείτε πως ήρθαν οι τεχνοκράτες και αλλάξαμε γνώμη» ανέφερε.

Σημειώνεται, πάντως, πως αργότερα ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος επέρριψε την ευθύνη για τις δηλώσεις Κοστέλο στην ίδια την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει πως η τεκμηρίωση της χρηματοδότησης του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ήταν ελλιπής.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή