Δεν κάνουμε πίσω από όσα έχουμε εξαγγείλει και κυρίως από όσα θεωρουμε απαραίτητα για να ανασάνει η οικονομία και η κοινωνία, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατατίθεται στη Boυλή ένα σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε από email, αλλά γράφτηκε εδώ, πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε, ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου ζήτησε να μπει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα, να ανακτηθεί η αξιοπρέπειά του και να γίνει πραγματική, σκληρή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
«Υπηρετούμε αυτήν την εντολή» τόνισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι ο δρόμος για την υλοποίησης αυτής της εντολής είχε από πριν ναρκοθετηθεί.
Μάλιστα έκανε λόγο για επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας και για πιέσεις «προκειμένου να υποχωρήσουμε από τις δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό».
Ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτά η κυβέρνηση ήξερε ότι θα συμβούν, όμως πρόσθεσε ότι τώρα οι εταίροι μας γνωρίζουν κι εμάς: «Αν νόμιζαν ότι θα είμαστε η συνέχεια των προηγουμενων κυβέρνησεων, σίγουρα τους έχουμε απογοητεύσει».
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν ζητάμε ειδική, αλλά ισότιμη μεταχείριση» και υπογράμμισε ότι «προς έκπληξη πολλών στην Ελλάδα δεν απομονωθήκαμε, διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα, θέσαμε τις βάσεις μια αμοιβαία επωφελή λύση».
Συνεχίζοντας τις αναφορές του στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της χώρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από εδώ και στο εξής η διαπραγμάτευση είναι πολιτική. «Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, μία μέρα μετά τις πληροφορίες ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς ζήτησε να μην προχωρήσει η προώθηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, ο κ. Τσίπρας ρώτησε: «Ποιοι έχουν το θράσος να μιλούν για μονομερή ενέργεια και κάποιοι στο εσωτερικό να το παπαγαλίζουν;». «Δεν μας τρομάζουν και δεν μας πτοούν εμάς αυτά, δεχόμαστε απειλές μέρες τώρα, είναι όμως κενές περιεχομένου» συμπλήρωσε και κατήγγειλε ότι η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων και ορισμένων εκ των τεχνοκρατών το μόνο που κατορθώνει είναι να εκθέτει την Ευρώπη.
«Τι άλλο να πει κανείς για το θράσος που έχουν κάποιοι να γράφουν σε χαρτί ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα είναι μονομερής ενέργεια, μη συμβατή με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών» σημείωσε. «Μας ζητάνε να παγώσουμε νομοσχέδια για να συνεχίσουν στην Ελλάδα κάποιοι να ξεπαγιάζουν» συμπλήρωσε και αναρωτήθηκε εάν αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε και ποιον εκφράζει σήμερα αυτή η Ευρώπη.
«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν άλλαξαν τίποτα και ονειρεύονται ότι η χώρα μας θα ξαναγυρίσει στην εποχή των μνημονίων, ας κρατήσουν τις απειλές τους για εκεί που περνάνε. Όχι απειλές σε αυτή την κυβέρνηση και κυρίως όχι απειλές στον ελληνικό λαό» συνέχισε.
«Ορισμένοι από τους τεχνοκράτες προσπαθουνε να μας φοβερίσουνε με τελεσίγραφα» σημείωσε ακόμη και τόνισε ότι «τους απαντάμε με πράξεις, στη Βουλή, υψώνοντας τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, ψηφίζοντας το νομοσχέδιο κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, μένοντας πιστοί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup».
Αν και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και από εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό, υποστήριξε ότι «στο εσωτερικό υπάρχουν κάποιοι τροϊκανότεροι των τροϊκανών».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, υπογράμμισε ότι είναι αρωγός στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις.
Σήμερα κάνουμε μια αρχή, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, και συνεχίζουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και έπειτα με την ανασυγκρότηση του Δημοσίου, την ΕΡΤ και τη Δικαιοσύνη.