Oλάντ - Λανγκ: Χιτλερικός φασισμός του Ισλαμικού Κράτους η καταστροφή αρχαιοτήτων

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 14:30
UPD:14:32
REUTERS/REUTERS TV

Τζιχαντιστές κατέστρεψαν αγάλματα, μετώπες και άλλους προϊσλαμικούς θησαυρούς του μουσείου της Μοσούλης, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε την Πέμπτη, από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε, στο περιθώριο επίσκεψής του στις Φιλιππίνες, «τη βαρβαρότητα» των καταστροφών προϊσλαμικών έργων τέχνης από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ενώ την ανησυχία τους για τον ίδιο λόγο εξέφρασαν επίσης αρχαιολόγοι, καθώς και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λάνγκ, σύμφωνα με τον οποίο η καταστροφή των πολιτιστικών και θρησκευτικών αγαθών στη Μοσούλη συνιστά «χιτλερικό φασισμό».

«Η βαρβαρότητα πλήττει τα πρόσωπα, την Ιστορία, τις μνήμες, τον πολιτισμό», δήλωσε ο κ. Ολάντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «αυτό που θέλουν να κάνουν οι τρομοκράτες είναι να καταστρέψουν ό,τι συνιστά την ανθρωπότητα».

«Όταν θέλει κανείς να εξοντώσει την κληρονομιά, θέλει να εξοντώσει όλους αυτούς και όλες αυτές που φέρουν ένα μήνυμα πολιτισμού», επισήμανε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

Τζιχαντιστές κατέστρεψαν αγάλματα, μετώπες και άλλους προϊσλαμικούς θησαυρούς του μουσείου της Μοσούλης, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε την Πέμπτη, από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν τις καταστροφές αυτές, τις οποίες συνέκριναν με την καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα από τους Ταλιμπάν το 2001 στο Μπαμιγιάν του Αφγανιστάν. Η UNESCO ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβουλιο Ασφαλείας για να εξετάσει τις καταστροφές.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του παρισινού Ινστιτούτου του Αραβικού Κόσμου και πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι πληροφορήθηκε με φρίκη τη θηριώδη ενέργεια καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών αγαθών στη Μοσούλη στην οποία προέβη το Ισλαμικό Κράτος. «Πρέπει να αποκαλούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτοί οι φανατικοί είναι χιτλερικοί. Το πρότυπό τους είναι ο χιτλερικός φασισμός, ο οποίος έκαιγε βιβλία και οργάνωνε τελετές καύσης βιβλίων».

«Ο ολοκληρωτισμός αυτός είναι εντελώς ξένος προς το Ισλάμ των φώτων. Οι πράξεις αυτές είναι αντίθετες προς όλες τις διεθνείς συμβάσεις και πρέπει να καταπολεμηθούν», δηλώνει επίσης ο κ. Λανγκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή