Συναγερμός στην UNESCO για τις καταστροφές αρχαίων αγαλμάτων από το Ισλαμικό Κράτος

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 00:42
UPD:00:49
YOUTUBE/Jessie Lovato

Το βίντεο δείχνει τους τζιχαντιστές να συνθλίβουν με βαριoπούλα αρχαία αγάλματα τα οποία χρονολογούνται από τον 7ο π.Χ. αιώνα, ειδικότερα από την ασσυριακή εποχή, αφού τα ρίχνουν κάτω από τα βάθρα τους.

A- A A+

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η γενική διευθύντρια της UNESCO έπειτα από τις καταστροφές από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αγαλμάτων και γλυπτών χιλιάδων ετών, που χρονολογούνται από την Ασσυριακή εποχή και είχαν αφαιρεθεί από το μουσείο της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ.

«Αυτή η επίθεση είναι πολύ περισσότερο από μια τραγωδία για τον πολιτισμό, θέτει επίσης ένα ζήτημα ασφαλείας καθώς τροφοδοτεί τον σεχταρισμό, τον βίαιο εξτρεμισμό και τη σύρραξη στο Ιράκ» κατήγγειλε η αξιωματούχος της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα σε ένα δελτίο Τύπου μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο που έδειχνε τους τζιχαντιστές να συνθλίβουν με βαριoπούλα αρχαία αγάλματα τα οποία χρονολογούνται από τον 7ο π.Χ. αιώνα, ειδικότερα από την ασσυριακή εποχή, αφού τα ρίχνουν κάτω από τα βάθρα τους.

Ένας άνδρας εξηγεί ότι τα καταστρέφουν για να πλήξουν την ειδωλολατρεία.

«Ο Προφήτης μας διέταξε να απαλασσόμαστε από αγάλματα και απομεινάρια, ενώ οι σύντροφοί του έκαναν ό,τι κάνουμε κι εμείς σε κάθε χώρα την οποία κατακτούσαν».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή