Αύριο το αίτημα της Αθήνας για παράταση της δανειακής σύμβασης

Από ποια μέτρα θα συνοδεύεται - Τι απαντούν οι δανειστές και ποιες οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης
Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 16:02
UPD:16:58
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Αύριο το πρωί καταθέτει τελικά η κυβέρνηση το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, όπως είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σήμερα στο βρετανικό Sky News.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το αίτημα της Αθήνας θα συνοδεύεται και από κοστολογημένα μέτρα, όπως παγίως ζητά η πλευρά των δανειστών.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο, διά του υπουργού Οικονομικών της χώρας Βόλφγανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάριζε ότι «το θέμα δεν είναι η επέκταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι».

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε «καλή είδηση» την απόφαση της Αθήνας, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν να δουν το αίτημα και κυρίως τα μέτρα από τα οποία θα συνοδεύεται.

Παράλληλα, πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε ότι εάν υποβληθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, τότε αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης και μεθαύριο Παρασκευή το Εurogroup, προκειμένου να αναλυθεί προσεκτικά το ελληνικό αίτημα.

Πρόσθεσε ότι, αν δεν υποβληθεί αίτημα, δεν πρόκειται να υπάρξει συνεδρίαση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου για θέματα ευρώ Βάλντις Ντομπρόβκσις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελεί εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος.

Όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, η ελληνική πλευρά βλέπει με θετικό μάτι τα αιτήματα της τρόικας -εκκρεμούν από την προηγούμενη αξιολόγηση- για ενίσχυση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης, για δημιουργία αποδοτικού και δίκαιου συστήματος δικαστικής επίλυσης φορολογικών θεμάτων, για εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου, για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, για διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού και υγιούς περιβάλλοντος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα ενισχύει τη διαφάνεια και τα φορολογικά έσοδα του κράτους και για τη διάλυση διάφορων καρτέλ.

Εννοείται πως από τα περίφημα 19 προαπαιτούμενα της εκκρεμούς αξιολόγησης δεν θα γίνουν δεκτά οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά και η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Πρόβλημα μπορεί να προκύψει και με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη -η τρόικα είχε ενστάσεις και για τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης- και για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, διαμηνύουν ότι ακόμη κι αν δεν συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup μεθαύριο Παρασκευή η Αθήνα θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής, κάτι που επιδιώκει παγίως η Αθήνα σημειώνοντας σε όλους τους τόνους ότι απαιτείται πολιτική λύση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή