«Προτάσεις που δεν μπορεί να αρνηθεί»

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 18:44
UPD:18:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Joerg Rueger

O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συνομιλεί με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Ο διάσημος τραγουδιστής Τζόνι Φοντέιν επισκέπτεται τον νονό του, τον Δον Βίτο Κορλεόνε, και του ζητά να μεσολαβήσει για να πειστεί ο διευθυντής ενός κινηματογραφικού στούντιο να του δώσει έναν ρόλο.

«I’m going to make him an offer he can’t refuse» («Θα του κάνω μια προσφορά την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί»), απαντά εκείνος.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο διευθυντής βρίσκει στο κρεβάτι του το κομμένο κεφάλι του αγαπημένου του αλόγου. Και ο Τζόνι παίρνει τον ρόλο που ήθελε.

Η φράση του Μάρλον Μπράντο από τον «Νονό» (1972), που έχει ψηφιστεί ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη στην ιστορία του κινηματογράφου, εμπνέει ακόμη.

Προ κάλπης, ο νυν υπουργός Οικονομικών σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του -αν δεν με απατά η μνήμη μου στην οικονομική εφημερίδα «La Tribune»- δήλωσε: «Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί. (...) Ο,τι και να λέει ή να κάνει, η Γερμανία στο τέλος πάντα πληρώνει».

Ο Σόιμπλε λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη πάρα πολλά και ανυπομονεί να μάθει πώς βλέπουν οι Ελληνες τον δρόμο τους στο εξής, ενώ δεν περιμένει κάποιο πραγματικό σοκ, μέσω εκλογών, στην Ευρώπη, που τη θεωρεί τώρα ισχυρότερη.

 Δεν ξέρω πόσο ισχυρές είναι οι προτάσεις που θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών, όταν διαβεί την πύλη του από κάθε άποψη τρομακτικού Detlev-Rohwedder-Haus, ενός τόπου άτοπου, που οικοδομήθηκε τη δεκαετία του ’30 ως υπουργείο Αεροπορίας από τον Χέρμαν Γκέρινγκ και χρησιμοποιήθηκε μεταπολεμικά και ώς την πτώση του Τείχους ως κυβερνητικό κτήριο της Ανατολικής Γερμανίας.

Δεν ξέρω πόσο ισχυρές είναι οι ελληνικές προτάσεις, αφού οι Γερμανοί δεν έχουν καν άλογα κούρσας για να τους κόψουμε το κεφάλι.

Δεν ξέρω πολλά, αλλά έχω την εντύπωση ότι η μεγάλη εικόνα είναι πολύ πιο σύνθετη απ’ όσο νομίζουμε, γι’ αυτό και οι πάντες ανταλλάσσουν προειδοποιητικές βολές. Ενδεικτικό το γερμανικό έγγραφο που ετοιμάστηκε εν όψει του EWG.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή