Κυβέρνηση: Σεβόμαστε τους κανόνες στην Ε.Ε, αλλά δώστε μας χρόνο

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 18:00
UPD:18:08
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το βασικό μήνυμα το έστειλε ο Πρωθυπουργός λίγη ώρα μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «θα σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ, αν και διαφωνεί και θα αγωνιστεί να τους αλλάξει, διότι η λιτότητα δεν είναι ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ».

A- A A+

Με το μήνυμα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «δεν απειλεί, άλλα ούτε και απειλείται, δεν εκβιάζει, αλλά ούτε και εκβιάζεται», η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στέλνοντας το μήνυμα ότι χρειάζεται χρόνο, και μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη, επικεντρώνεται στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αρχής γενομένης από τη σημερινή ορκωμοσία των βουλευτών.

Αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. θα διεξαχθεί η εκλογή του νέου Προεδρείου της Βουλής και των τεσσάρων αντιπροέδρων, αφού ο βουλευτής που θα προταθεί από την Χρυσή Αυγή δεν θα υπερψηφισθεί από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου -χρειάζονται 70 ψήφοι-  κι έτσι η θέση θα παραμείνει κενή, όπως είχε συμβεί και το 2012.

O ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, προτείνει για Α΄ Αντιπρόεδρο τον Αλέξη Μητρόπουλο, Β΄ Αντιπρόεδρο τον Γιάννη Μπαλάφα, Γ΄ Αντιπρόεδρο τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Κοσμήτορες Βουλής τους Νάσο Αθανασίου, Γιώργο Πάντζα, Γραμματείς Βουλής τους Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα,  Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Τσίρκας. Επίσης Γραμματέας της Κ.Ο. ορίστηκε ο Χρήστος Μαντάς,  Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος, Όλγα Γεροβασίλη, Διευθυντής Κ.Ο. Κώστας Αθανασίου, Συντονιστής ΕΕΚΕ Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν την ευρύτατη αποδοχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη θέση του Προέδρου, αφού και η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα τη στηρίξει, παρά την αρχική επικριτική δήλωση στο άκουσμα της υποψηφιότητάς της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο -ημέρα που ο Πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης- η νέα πρόεδρος θα εκκινήσει και τυπικά τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ψηφοφορία να γίνεται μετά το πέρας πέντε ημερών, δηλαδή την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τις σημερινές εξελίξεις, στην κυβέρνηση προτιμούν να κρατούν από τη συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη την επιθυμία Ελλάδας και Γερμανίας να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε κοινό τόπο, σημειώνοντας με νόημα ότι «μπορεί να  συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε πολλά, αλλά έσπασε ο πάγος, έγινε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της διαβούλευσης αφού οι δύο πλευρές για πρώτη φορά άκουσαν η μία την άλλη».

PRIMEMINISTERGR

Το βασικό ωστόσο μήνυμα το έστειλε ο Πρωθυπουργός λίγη ώρα μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «θα σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ, αν και διαφωνεί και θα αγωνιστεί να τους αλλάξει, διότι η λιτότητα δεν είναι ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ».

Παράλληλα, «απαίτησε» από τους εταίρους να σεβαστούν τη λαϊκή κυριαρχία», ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλείς οι καταθέσεις των πολιτών και υπενθύμισε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Εν τω μεταξύ, σε λίγη ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της  Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, την στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να λάβουν μέσω του ELA πρόσθετη ρευστότητα της τάξης των 9,5 δισ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή