Αφιερωμένη σε έναν από του σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους με διεθνή καταξίωση, τον δάσκαλο και Ακαδημαϊκό Δημήτρη Μυταρά, η έκθεση «Ο Δημήτρης Μυταράς και οι συνεργάτες του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών», παρουσιάζεται στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, έως τις 8 Μαρτίου.
Σε επιμέλεια του Ζαχαρία Αρβανίτη και συντονισμό του Παύλου Θανόπουλου, η έκθεση αποτελεί μία πρωτοβουλία των συνεργατών του Δημήτρη Μυταρά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και παρουσιάζει ένα σύνολο έργων, που αντανακλά όλες τις σημαντικές περιόδους της καλλιτεχνικής του πορείας, από τα εφηβικά του χρόνια έως σήμερα, όπως οι «Καθρέφτες» (1960 - 1964), η «Δικτατορία» (1966 - 1970), τα «Επιτύμβια» (1971 - 1976), τα «Πορτρέτα» (1977 - 1987) και οι «Σκηνές θεάτρου» (1988 - 1991). Τα έργα προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Δημήτρη Μυταρά, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, του Μουσείου Βορρέ, του Μουσείου Φρυσίρα και από ιδιωτικές συλλογές.
Καινοτόμος δάσκαλος με πολλές ιδέες
Επιτύμβιο με στόρια, 1975.
Ο Δημήτρης Μυταράς τίμησε με την παρουσία του, τόσο την εικαστική ζωή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όσο και την ΑΣΚΤ, ως Καθηγητής, από το 1975 έως το 2001, έχοντας την διεύθυνση, αρχικά, του Προκαταρκτικού Εργαστηρίου και, στη συνέχεια, του Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εργαστηρίου, συνεργάστηκε με μία ομάδα καλλιτεχνών με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της υλοποίησης του - εμπλουτισμένου από τον ίδιο - εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά και του μεγάλου αριθμού των σπουδαστών.
Στο Προκαταρκτικό Εργαστήριο, συνεργάστηκε με τους Μαρτίνο Γαβαθά, Λευτέρη Κανακάκη, Χαρίκλεια Μυταρά, Θύμιο Πανουργιά, Ρένα Παπασπύρου και Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, ενώ στο Α΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής, με τους Άγγελο Αντωνόπουλο, Ζαχαρία Αρβανίτη, Δημήτρη Κούκο, Ρένα Παπασπύρου και Μάγδα Σιάμκουρη.
Όπως οι ίδιοι αναφέρουν χαρακτηριστικά γι’ αυτόν: «O Δημήτρης Μυταράς, δάσκαλος καινοτόμος, όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του Προκαταρκτικού Εργαστηρίου το 1975, εμπλούτισε το ήδη υπάρχον πρόγραμμα με πολλά νέα στοιχεία, όπως το βασικό σχέδιο, τις ασκήσεις γλυπτικής και χαρακτικής για τους υποψήφιους σπουδαστές των αντίστοιχων τομέων, την έκδοση κειμένων για την τέχνη, τις προβολές, τις διαλέξεις και άλλα. Το ίδιο συνεχίστηκε, όταν, το 1984, ανέλαβε τη διεύθυνση του Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής.
Εκτός του βασικού σχεδίου, εισήγαγε τις ασκήσεις φωτογραφίας, ανέλαβε ως επιστημονικός υπεύθυνος τα πρώτα ερευνητικά προγράμματα στην ΑΣΚΤ, με θέμα «βία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» και «οικολογία», τα οποία συνοδεύτηκαν από δύο εξαιρετικές εκδόσεις, ενώ, παράλληλα, υποστήριξε τους σπουδαστές και τους αποφοίτους του εργαστηρίου του, οργανώνοντας ομαδικές εκθέσεις και φροντίζοντας για την έκδοση αντίστοιχων καταλόγων. Όταν η Σχολή εγκαταστάθηκε στα νέα κτήρια της οδού Πειραιώς 256, οργάνωσε, εντός του Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής, τον χώρο για τους Η/Υ, την αίθουσα προβολών, το εργαστήριο φωτογραφίας και έναν χώρο «διαλείμματος» για καφέ και συζήτηση…».
Προσωπογραφία Ν.Λ., 1975.
Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο, με κείμενα της Ομότιμης Καθηγήτριας της ΑΣΚΤ και διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα, του Διευθυντή εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Τάκη Μαυρωτά, και των συνεργατών τού Δημήτρη Μυταρά.
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 10.00 - 18.00, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 - 22.00, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: κανονικό: 6 ευρώ, μειωμένο: 3 ευρώ. Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης. naftemporiki.gr