Γαλλία: Στο επίκεντρο η εθνική ασφάλεια

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015 08:42
UPD:11:03
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Σύσκεψη με αντικείμενο την εθνική ασφάλεια στη Γαλλία συγκαλεί ο Φρανσούα Ολάντ, μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 17 άτομα. 

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, το υπουργικό συμβούλιο και οι επικεφαλής της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας καλούνται να πάρουν μέτρα, ενώ παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για το πώς μαχητές που ήταν γνώριμοι των γαλλικών αρχών μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις. 

Στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει επίσης συνομιλίες με αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών και των υπηρεσιών ασφαλείας, αναφορικά με την απάντηση της Βρετανίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.  

Χθες στη γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης πορεία κατά του φόβου της τρομοκρατίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίου διαδηλωτών και περίπου 40 ηγετών. 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Απουσίαζε πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά κυρίως από αμερικανικά ΜΜΕ. Μετά την έντονη κριτική που δέχθηκαν οι ΗΠΑ για την απουσία Αμερικανού αξιωματούχου από την πορεία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί το Παρίσι την Παρασκευή, προκειμένου να έχει συνομιλίες για την καταπολέμηση της εξτρεμιστικής βίας.

Ο Κέρι δήλωσε ότι θα επαναναβεβαιώσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την παλαιότερη συμμαχό τους, σημειώνοντας με νόημα πως «η σχέση με τη Γαλλία δεν στηρίζεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή ή ημέρα. Είναι μια διαρκής σχέση, πολύ βαθιά ριζωμένη στις κοινές αξίες, κυρίως την αξία της ελευθερίας της έκφρασης». 

Κατά την επίσκεψή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και θα αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των 17 θυμάτων των επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας.

Εν δυνάμει στόχος του ΙΚ το Βατικανό;

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, το Βατικανό αποτελεί εν δυνάμει στόχο του Ισλαμικού Κράτους.

Την πληροφορία μετέδωσε πρώτα το δημόσιο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Canale1 χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ansa μετέδωσε πως οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι «το Βατικανό είναι ένας από τους εν δυνάμει στόχους του ISIS, αλλά στην φάση αυτή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να μπορούν να συνδεθούν με την προετοιμασία κάποιας επίθεσης».

Τις προηγούμενες ημές οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να αντάλλαξαν λεπτομερείς πληροφορίες με τις αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή