Φοροδοτικό «έλλειμμα»

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2015 07:00
UPD:17/01/2015 15:50
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε ανάκαμψη των εισπράξεων τον μήνα Δεκέμβριο ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των φορολογικών εσόδων, που φτάνει σε 670 εκατ. ευρώ, ή σε 1,2 δισ. ευρώ η συνολική απόκλιση.

Ομως, λίγο το προεκλογικό κλίμα, λίγο η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, η εξέλιξη των εσόδων δεν είναι αυτή που θα ήθελαν οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ και η… παρακαταθήκη για την επόμενη κυβέρνηση θα είναι ένα πρόσθετο δημοσιονομικό κενό, που θα βαρύνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τους δανειστές.

Εάν ο Δεκέμβριος ήταν δύσκολος, ο Ιανουάριος θα είναι περισσότερο δύσκολος, λόγω και εκλογών. Τέλη του μήνα και λίγες μέρες μετά τις εκλογές, που λήγουν προθεσμίες για πληρωμές φόρων, η ανταπόκριση των φορολογουμένων θα είναι κρίσιμη παράμετρος.

Ομως, τα «σύννεφα» έρχονται από τον Νοέμβριο του 2014 και αφορούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων -σημειωτέον, η τρόικα ζητεί την αναθεώρησή της-, ο αρχικός ενθουσιασμός μετατράπηκε σε εφιάλτη για το ΥΠΟΙΚ. Τις πρώτες μέρες που λειτούργησε η εφαρμογή υποβάλλονταν χιλιάδες αιτήσεις καθημερινά, αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός επιβραδύνθηκε και σήμερα είναι σχεδόν μηδενικός. Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, έχουν ενταχθεί περίπου 130.000 φορολογούμενοι και οι συνολικές οφειλές που έχουν ρυθμίσει ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό που έχει ήδη εισπραχθεί από την καταβολή των δυο πρώτων δόσεων μόλις υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ. Ο βαθμός της ανταπόκρισης των φορολογουμένων προκύπτει από το σύνολο των οφειλών που επέβαλε τη ρύθμιση και είναι ελάχιστος. Οι οφειλές, οι ληξιπρόθεσμες, προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 73 δισ. ευρώ και οι οφειλέτες σε 3,3 εκατομμύρια φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Στο ποσό των 73 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και παλαιά χρέη. Ας μείνουμε μόνο στα νέα χρέη, σε εκείνα που δημιουργήθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2014. Αυτά ανέρχονται στο ποσό των 12,5 δισ. ευρώ, ήτοι φόροι ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ μένουν απλήρωτοι κάθε μήνα!

Οταν όμως οι οφειλέτες δεν προσέρχονται να πληρώσουν ούτε τα 50 ευρώ το μήνα, που προβλέπει ως ελάχιστο ποσό η νέα ρύθμιση, τότε το πρόβλημα είναι βαθιά ανησυχητικό. Το μήνυμα που εκπέμπει μεγάλος αριθμός φορολογουμένων είναι πως έχει εξαντληθεί φορολογικά και δεν μπορεί να πληρώσει τους υφιστάμενους φόρους, πόσο μάλλον να έρθουν και νέοι φόροι. Επίσης, σημαντική είναι η παρατήρηση πως δεν πληρώνουν τους φόρους γνωρίζοντας πως έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλά πρόστιμα και επιβαρύνσεις, αλλά και κατασχέσεις κινητών και ακινήτων εάν υπάρχουν. 

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή