Αγωνία στην κυβέρνηση για το «stress test» της αξιολόγησης

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 12:48
UPD:12:58
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Ένα «πρώτο βήμα» προς την επιστροφή στην κανονικότητα, χαρακτηρίζει τα χθεσινά αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά».

Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει πως το ζητούμενο πλέον είναι «πώς θα αντιμετωπίσουν τα ‘κόκκινα’ δάνεια και πώς θα προσφέρουν ρευστότητα στην αγορά».

Κάτι ανάλογο είπε χθες και ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης όταν δήλωσε  ότι η Πολιτεία «αναμένει από τις τράπεζες να αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά».

Στο Μαξίμου τα χθεσινά αποτελέσματα προκάλεσαν έναν αναστεναγμό ανακούφισης, αφού ήταν το πρώτο σκαλοπάτι για «την επιστροφή στην κανονικότητα», έστω και διαφοροποιημένη μετά το «stop» των αγορών.

Τα δύσκολα όμως έπονται. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, η τρόικα έχει δείξει τα δόντια της εν όψει της πέμπτης και τελευταίας, με την παρούσα μορφή, αξιολόγησης. Ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ η οποία, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας, θα παραμείνει στο πρόγραμμα και μετά την 1/1/2015, έχει στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της.

Όπως παραδέχεται υπουργός, ο οποίος έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις, το πρόβλημα με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ είναι ότι στην περίπτωσή τους «πολιτική διαβούλευση δεν μπορεί να γίνει». Οι καλές σχέσεις με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ «δεν βοηθούν», ούτε η κατανόηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, ούτε το «αντάρτικο» Ρέντσι – Ολάντ στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που θέλοντας και μη «χαλαρώνει και το λουρί της Αθήνας».

Επί του παρόντος, όλα τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοικτά. Οι μισθοί στο Δημόσιο, για τους γνωρίζοντες μπορεί να εξελιχθούν σε μια «ανοιχτή πληγή» για τη συγκυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει και το ΠΑΣΟΚ να «απειλεί».  Την ίδια ώρα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, λένε κύκλοι του υπουργείου Εργασίας  είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες για να επιβιώσει το σύστημα χωρίς το δημόσιο να χρηματοδοτεί τα ελλείμματά του, αλλά με το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ «ποιος τολμά να αγγίξει και πάλι τις συντάξεις», λέει γαλάζιος βουλευτής.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τέλος, στα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο όπου κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάλλακτη, κάποιοι εντός της Ν.Δ. μπορεί να είναι έτοιμοι να βάλουν νερό στο κρασί τους, αλλά κι εδώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να μην κάνει βήμα πίσω από τις κατά καιρούς δηλώσεις των στελεχών του.

Το σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή, θα συναντηθεί εκ νέου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα modus vivendi προκειμένου η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των stress test για τις τράπεζες να κάνει το δεύτερο και ίσως το πιο σημαντικό βήμα «επιστροφής στην κανονικότητα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή