Με το βλέμμα στα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 13:07
UPD:16:01
REUTERS/LEONHARD FOEGER
A- A A+

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών, συνεπώς και των τεσσάρων ελληνικών, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Αποτελέσματα που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και να επηρεάσουν άμεσα τόσο τους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς όσο και αυτούς των δανειστών.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Η Αθήνα, αν ο «κουμπαράς» του ΤΧΣ παραμείνει ανέγγιχτος, θα πάρει μια βαθιά ανάσα, αφού τα 11,3 δισ. θα αποτελέσουν το «μαξιλάρι» ή τον «αερόσακο ασφαλείας» με επιτόκια που δεν θα καθιστούν ανέφικτη την έξοδο στις αγορές.

Από την πλευρά τους οι δανειστές θα πάρουν μια βαθιά ανάσα αφού δεν θα χρειαστεί να «πάνε» στα κοινοβούλια των χωρών τους, ζητώντας και νέες πιστώσεις για την Ελλάδα, ενώ θα διατηρήσουν μια μορφή ελέγχου στα δημόσια οικονομικά της, «κάτι παραπάνω από τη σφικτή δημοσιονομική πολιτική που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, κάτι παρακάτω από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νομούς που ίσχυαν και ισχύουν μέχρι 1/1/2015 για την Ελλάδα», όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.    

Στους στόχους της επόμενης ημέρας για την κυβέρνηση είναι η νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ενώ αμέσως μετά σειρά θα πάρει και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων, με δεδομένο ότι από το νέο έτος απελευθερώνονται και οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί εισηγήσεις να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων διότι κατά πολλούς είναι θέμα που μπορεί «να αλλάξει το κλίμα εντός της κοινωνίας».  Παράταση, πάντως, της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή